Vismand: Skær i SUen til jobsvage uddannelser

Studerende, der tager uddannelser uden værdi for samfundet, skal straffes på SU'en. Så kontant lyder et forslag fra tidligere vismand, professor Jan Rose Skaksen i debatten om den varslede SU-reform, skriver Jyllands-Posten.

- Samfundet er i krise. Vi mangler vækst både i det private og det offentlige, og i den situation bør vi i endnu højere grad få de unge til at tage uddannelser, der skaber værdi, siger Jan Rose Skaksen.

- Det kan vi blandt andet gøre ved at differentiere SU'en, så vi giver højere SU til de uddannelser, der har stor værdi og mindre til de uddannelser, der har mindre værdi, tilføjer Jan Rose Skaksen.

Han er også direktør i Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning, Kora. Ifølge Jan Rose Skasen kan en differentieret SU give en bedre styring af uddannelserne efter samfundets behov.

Et lignende synspunkt finder man i en rapport fra Europa-Kommissionens analyseenhed, Erac, som foreslår, at Danmark indfører højere SU til studerende i blandt andet de tekniske fag. Den tanke støttes af Dansk Erhverv.

- Som studerende skal man vide, at man ikke nødvendigvis får villa, vovse og stor bil, hvis man vælger at læse italiensk, siger Dansk Erhvervs forsknings- og uddannelsespolitiske chef, Jannik Schack Lindemann, til Jyllands-Posten.

- Samfundet har brug for andre uddannelser. Ikke mindst nu, da krisen kradser, bliver vi nødt til at gøre op med tanken om, at alle vælger uddannelse efter lyst, tilføjer hun.

Differentieret SU bliver dog næppe en del af udspillet til regeringens kommende SU-reform.

- Som radikal er jeg imod at differentiere i SU'en. Men alt er på bordet lige nu, og vi vil ikke udelukke noget frem for noget andet, siger uddannelsesordfører Sofie Carsten Nielsen (R) til avisen.

/ritzau/

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip