Filur drink

23/08/2018 16:45

webmaster

Opskrifter
Filur drink
Lækker dansk drink med vodka, appelsinjuice og rød sodavand.
Denne klassiske drink vækker såvel barndoms- som ungdomsminder hos mange danskere. Filur drink er fortsat en populær cocktail, og her finder du opskriften på såvel den originale som et par variationer.

Mest læste i dag

Drinken er uden tvivl inspireret af den velkendte sodavandsis, som rigtig mange kender fra barndommen, men det står desværre ikke klart, hvem der fandt på at overfører isen til drinksform.

Men personen må have været barn i 1970erne for at bide mærke i Filuren, der kom på markedet i 1972 og altså har inspireret til drinken af samme navn.

Filur Drink - opskrift

Denne drink er meget lokalforankret i Danmark, og den har så godt som opnået kultstatus. Lavet på den rigtige måde er den også næsten ligeså flot som en Tequila Sunrise, så det er både smag og udseende, der kan begejstre.

Filur drink er let at lave og består af ganske få ingredienser.  Opskriften er til 1 glas.

Det skal du bruge til en klassisk Filur Drink 

2 cl. vodka
6 cl. afkølet appelsinjuice
Afkølet rød sodavand
Isterninger
Sugerør
Evt. appelsinskive

Sådan laver du en klassisk Filur Drink

1. Fyld et højt glas med isterninger.

2. Hæld vodkaen i.

3. Hæld appelsinjuicen i. 

4. Sæt sugerør i og brug det til at røre rundt.

5. Tilsæt langsomt og forsigtigt den røde sodavand til at slutte af med så den ligger sig øverst, og drinken bevarer farveopdelingen.

6. Pynt med appelsinskiven

Det er meget vigtigt, at alle ingredienserne er afkølede, inden Filur drinken laves – også selvom der er is i glasset. Du har nemlig ikke mulighed for at røre rundt i den færdige drink, hvis den skal bevare farvespillet.

Isterningerne bidrager til at holde drinken kold, men de kan ikke køle de stuevarme ingredienser, og den skal være kold – ligesom isen – for at smage godt, for specielt appelsinjuice smager rigtig ærgerligt, når det er lunkent.

Variationer af Filur cocktail

Denne variation giver filuren et mere voksent udtryk. Gin giver drinken et spark, og den anbefalede sodavand er meget mere fyldig end andre røde sodavand og smager meget mere igennem. Den friskpressede appelsinjuice trækker også drinken op på et nyt niveau.

Det skal du bruge til en voksen Filur cocktail

 • 2 cl. Vodka
 • 1 cl. gin
 • 6 cl. friskpresset og afkølet appelsinjuice
 • Macarn økologisk hindbærsodavand
 • Knust is
 • Sugerør
 • Evt. appelsinskive

Sådan laver du en voksen Filur cocktail

 1. Pres appelsinerne og sæt juicen i fryseren eller på køl i en aflukket beholder.
 2. Fyld et højt glas med knust is.
 3. Hæld vodka og gin i glasset.
 4. Hæld juicen i.
 5. Sæt sugerør i glasset og rør rundt med det.
 6. Tilsæt meget forsigtigt hindbærsodavand til at slutte af med så farveopdelingen bevares.
 7. Pynt med appelsinskiven

Filuren kan naturligvis også laves alkoholfri, så den kan bruges til såvel børn som voksne der ikke drikker. Igen kan det godt betale sig at benytte de lidt dyrere og mere arbejdskrævende ingredienser fra den voksne filurdrink.

Ved en alkoholfri version af Filur drink hælder du bare 7 cl appelsinjuice i et glas med is og topper drinken af med rød sodavand.