Hjemmelavet rugbrød af surdej

(c) Gastrofun.dk

Brødet vi danskere er verdenskendt for og vi elsker. Rugbrød findes i andre lande, men vores danske version er mindre sød og mørk end f.eks. det svenske- og tyske brød.

I samarbejde med madsiden GastroFun.dk, Danmarks nye forum og medie med fokus på mad, har vi denne opskrift på 2 stk. flotte hjemmebagte rugbrød.

Surdej:

Foreberedelsestid: 48 minutter

Tilberedelsestid: 1 time, 15 minutter

Tid i alt: 2 timer, 3 minutter

 

Ingredienser:

3 dl kærnemælk

200 g rugmel 

1,5 tsk groft salt

 

Vejledning:

Bland kærnemælk, rugmel og salt sammen i en skål. Lad det stå overdækket med alufolie ved stuetemperatur i 3dage.

Herefter er surdejen klar til brug. 

 

Rugbrød:

Foreberedelsestid: 46 timer, 40 minutter

Tilberedelsestid: 1 time, 15 minutter

Tid i alt: 47 timer, 55 minutter

 

Vejledning

1. dag:

Ingredienser:

300 g surdej 

9 dl lunkent vand 

2 spsk groft salt 

200 g hvedemel 

375 g groft rugmel 

375 g knækkede rugkerner 

Opløs surdejen med vandet og derefter salt - gerne i røremaskine.

Tilføj hvedemel, rugmel og rugkerner og rør det godt sammen.

Dæk det til med et viskestykke ved stuetempereatur til dagen efter.

 

2. dag:

Ingredienser:

1 ds hvidtøl 

1 spsk honning

400 g knækkede rugkerner 

200 g hørfrrø 

100 g solsikkefrø 

100 g sesamfrø 

 

Tilføj hvidtøllen og lad det trænge godt ned i dejen. Derefter tilføjes honning, rugkerner, hørfrø, solsikkefrø og sesamfrø.

Rør det godt sammen og tag 300 gram til side og put det i køleskabet til næste gang du bager. Det kan holde sig ca. 4 uger og skal ikke fodres.

Fordel resten af dejen i 2 lige store brødforme (med bagepapir så de ikke brænder på) og stil det til hævning i et par timer ved stuetemperatur. Sørg for igen at have et viskestykke over.

Derefter glat overfladen og put det i en kold ovn du tænder på 200 grader varmluft og giver det 1 time og 15 min.

Brødet tages ud og lægges på en rist til afkølning. Når det er kølet af, fugtes 2 viskestykker som brødet pakkes ind i. Vi plejer at lade det stå natten over hvorefter de pakkes i poser og det ene brød ryger i fryseren.

 

Gastrofun.dk har fokus på madlavning med teknikkerne sous vide, dry-aging (modning af kød), molekylær gastronomi samt bagning/desserter. 

Dagens Gossip