Den perfekte alder at blive gravid, hvis du vil have størst chance for et sundt og rask barn

Det er en kendt sag, at det bliver sværere at blive gravid med alderen. Her kan du se den perfekte alder at blive gravid, hvis du vil have størst chance for et sundt og rask barn.

Mange kvinder ender i fælden med at vente for længe med at få børn og opdager at det kan være svært at blive gravid, selv hvis man er i god form, og ikke mindst få en uproblematisk fødsel og et rask barn i den anden ende. Ikke mindst fordi mange tror, at det problem først dukker op efter de fyrre.

Men den perfekte alder at blive gravid, hvis du vil have størst chance for et sundt og rask barn, ligger langt tidligere.

Generelt kan man sige, at jo tidligere jo bedre set fra kroppens udgangspunkt, så snart den er udvokset og har fået ægløsning, men en teenagegraviditet er sjældent en ønskelig situation, for der er mange andre ting, der skal falde på plads før man reelt er klar, selvom man fra naturens hånd har den største styrke omkring de 18 år.

Så, hvornår er det så det bedste tidspunkt i forhold til udholdenhed og æg osv?

Den perfekte alder at blive gravid

I tiden frem til de 25 år findes de bedste betingelser for kroppen, når den skal igennem graviditet og fødsel optimale, men allerede efter den alder, begynder det stille og roligt at gå ned ad bakke år efter år, fordi kvaliteten af æggene løbende forringes. I starten går det langsomt, men fra midten af trediverne begynder det at gå stærkt. De har så at sige en udløbsdato, fordi de alle er dannet i starten af livet, så der kommer altså ikke nye og friske til undervejs.

Det betyder også, at der er større risiko for, at der kan opstå kromosomfejl i dem med tiden.

Selvom gennemsnitsalderen for førstegangsfødende i Danmark ligger omkring de 28 år, så dækker dette tal jo både over kvinder der får børn i en langt yngre alder og kvinder et godt stykke på den anden side af de 30 år og helt op i fyrrene, og gennemsnitstallet er fortsat stigende, ikke mindst fordi vi gerne vil have styr uddannelse, job og boligsituation, og ikke mindst partneren i vores liv, inden vi sætter børn i verden.

Og det er en stor fordel at have disse ting på plads i andre sammenhænge, men ikke set i denne sammenhæng, når det handler om den perfekte alder at blive gravid, hvis du vil have størst chance for et sundt og rask barn.

Kroppen laders sig ikke snyde

Mange tror fejlagtigt, at hvis man bare spiser sundt nok og / eller dyrker nok motion, så eliminerer eller begrænser det problemet, men sådan hænger kroppen desværre ikke sammen. Man kan ikke ”snyde” kroppen i disse sammenhænge.

Risikoen for komplikationer stiger også, hvilket betyder at der forekommer en højere grad af graviditet uden for livmoderen og ikke mindst spontane aborter efter den alder, og den risiko øges også med årene.

Dertil kommer, at der risikoen for komplikationer under fødslen også øges. Dels tager fødslen længere tid, og der forekommer også langt flere kejsersnit jo ældre kvinder bliver.

Men først og fremmest er det problemet med selve undfangelsen, kvinderne eller parrene mærker, og flere må have hjælp via kunstig befrugtning i takt med at alderen skrider frem, men ikke alle lykkes her heller og alderen er det største problem i forbindelse med barnløshed.

Men hvis hverken sund mad eller motion kan udradere problemet, er der så overhovedet noget man kan gøre for at øge chancerne?

Øg chancen for graviditet

Den perfekte alder at blive gravid, hvis du vil have størst chance for et sundt og rask barn, er måske nok overskredet, men det betyder ikke, at der ikke er måder at gribe det an på, som forøger chancerne.

  • Du kan arbejde med timingen
  • Du kan forsøge dig med en kostændring

For det første er der timingen, og det betyder, at du skal kende din cyklus, da du jo kun kan blive gravid under ægløsning.

Ægløsningen sker i midten af cyklus omkring 14 dage før den 1. menstruationsdag. Selvom den normale cyklus regnes for at være 28 dage, kan længden variere en del fra kvinde til kvinde, og derfor er det en god idé at gøre brug af en af de mange menstruationsapps, som man kan have på sin mobil, og dermed let følge med i, hvornår det er tid.

Selvom kosten ikke i den forstand kan redde det med alderen, kan en kost med få kulhydrater og sundt fedt i nogle tilfælde være med til at hjælpe en graviditet på vej, så måske det kan betale sig at opsøge en fagperson med speciale i dette.

 

Dagens Gossip