Du kan ikke løbe dig fra de ekstra kilo: Forskning slår fast, at motion ikke hjælper med vægttab

Det er umuligt at løbe fra en dårlig diæt, mener forskere.

Vi må have et opgør med myten om fysisk inaktivitet og overvægt. Man kan ikke løbe fra dårlig kost.

Sådan lyder konklusionen i en skarpt skrevet leder i British Journal of Sports Medicine, der ønsker et opgør med “mirakelkure”, som påstår, at 30 minutters motion fem gange om ugen er bedre end meget medicin, som bliver givet for at forhindre kroniske sygdomme.

For mens antallet af overvægtige er eksploderet i den vestlige verden de seneste 30 år, har der kun været en lille ændring i den fysiske aktivitet.

Motion nedsætter risikoen for hjertekarsygdomme, demens, nogle former for kræft og type 2 diabetes. Men man taber sig ikke ved motion alene, slår lederen fast.

Læs også: Ny forskning: Træning gør os tykkere

Forskerne mener, at offentligheden er blevet druknet i et budskab fra fødevareindustrien om, at overvægt skyldes mangel på motion.

De går så langt som til at beskrive det som en taktik, der ligner den, tobaksindustrien har brugt.

- Tobaksindustrien fik succesfuldt bremset regeringsindgreb i 50 år. Denne sabotage blev opnået ved at bruge et industrielt manuskript af benægtelse, tvivl, forvirring af offentligheden og endda at købe loyalitet af forskere, hvilket har kostet millioner af livet, skriver forskerne.

Et af kritikpunkterne mod fødevareindustrien er, at den ifølge forskerne har fået samtalen ført over på kalorier alene. Men det handler også om, hvilke kilder kalorierne kommer fra.

Forskerne argumenterer eksempelvis med, at flere studier har vist, at kalorier fra sukker øger lagringen af fedt og gør folk mere sultne, mens kalorier fra fedt faktisk vil give bedre energi.

Har du lidt for meget fedt på sidebenene? Så har vi en løsning her.

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip