Polen kan blokere for Ukraines optagelse i EU: Dette SKAL Ukraine løse først

08/11/2023 18:46

Henrik R

Udland
Foto: Twitter / Shutterstock.com
Foto: Twitter / Shutterstock.com
Polen kan blokere for Ukraines optagelse i EU.

Mest læste i dag

Den polske viceminister for udenrigsanliggender, Paweł Jabłoński, har fremhævet en væsentlig betingelse for Ukraines stræben efter EU-medlemskab. Ukraine skal løse en historisk uoverensstemmelse, der er relateret til udgravningen af levn fra polske statsborgere, som er begravet i Ukraine. 

Det fortalte Paweł Jabłoński i et interview med Radio ZET, hvor Jabłoński understregede nødvendigheden af at adressere det følsomme emne om Volhynien-massakren – en række massakrer i 1940'erne, hvor mange polakker blev dræbt på det nuværende ukrainske territorium.

Direkte betingelse

Pawel Jabłoński betegnede eksgraveringen som en direkte betingelse for Polens støtte til Ukraines EU-ansøgning og klargjorde, at enhver større tvist mellem potentielle allierede skal løses for at samarbejde kan være muligt.

I et skridt mod forsoning lovede den ukrainske præsident Volodymyr Zelenskyj i 2019 at ophæve forbuddet mod eksgravering og søgeoperationer efter de polske ofre for Volhynien-tragedien, et forbud som tidligere var implementeret af hans forgængere.

Dette var delvist som reaktion på nedrivningen af et monument for den Ukrainske Opstandshær i Polen.

Genoptagelsen af søgeoperationerne i Lviv i november 2019 markerede et fremskridt, selvom det var kontroversielt, da yderligere tilladelser blev knyttet til restaureringen af en vanhelliget ukrainsk grav.

Trods Polens mulighed for at blokere et muligt EU-medlemskab til Ukraine, har der på det seneste været positive meldinger fra andre EU-lande.