En undersøgelse har vist, at det ‘omdirigerede overskydende kalorier til muskelvækst i stedet for fedtlagring’.
Lige nu læser andre
En gruppe forskere har afsløret, at en simpel forbindelse, som findes i mad, kan afgøre, om din krop omdanner kalorier til fedt eller muskler. Zest Science – en sundhedsrådgivning udviklet i samarbejde med førende forskere og læger – henviser til et studie om D-vitamin fra 2024.
I et opslag på Instagram skriver Zest Science, at mangel på D-vitamin kan føre til træthed, humørsvingninger, muskelsvaghed og dårlig restitution. Overraskende nok lider op til halvdelen af verdens befolkning af mangel på netop D-vitamin.
De understreger endda, at man ‘kan gøre alt det rigtige’ i forhold til træning, men at mangel på D-vitamin stadig kan sabotere resultaterne
“D-vitamin afgør, om de kalorier du spiser, bliver til fedt eller muskler. Et studie fra 2024 viste, at D-vitamin omdirigerede overskydende kalorier til muskelvækst frem for fedtlagring,” forklarer forskerne ifølge Daily Record.
Læs også
“Store doser D-vitamin skabte et hormonelt skift, som ændrede måden, kalorierne blev brugt på. Det sænkede niveauet af myostatin – et hormon, der hæmmer muskelvækst – øgede leptinfølsomheden, der forbedrer fedtforbrænding, og forhøjede kroppens hvilestofskifte uden ændringer i kost eller fysisk aktivitet.”
“Op til 50 % af verdens befolkning mangler D-vitamin. Symptomer inkluderer træthed, humørsvingninger, dårlig restitution og muskelsvaghed. Mangel på D-vitamin fører til muskeltab, fedtophobning og øget sygdomsrisiko.”
Sådan får du D-vitamin
Det britiske sundhedsvæsen National Health Services understreger, at D-vitamin er vigtigt for at regulere kroppens niveau af calcium og fosfat, der begge er mineraler, der er afgørende for at opnå stærke knogler, tænder og muskler.
Mangel på D-vitamin kan føre til alvorlige sundhedsproblemer som engelsk syge (rickets) og andre knogledeformiteter. Hos voksne kan det give knoglesmerter som følge af knogleskørhed (osteomalaci).
Myndighederne anbefaler, at alle bør overveje et dagligt tilskud af D-vitamin i efterårs- og vintermånederne, da sollys normalt er den primære kilde til dette livsvigtige vitamin.
Der findes dog også mange fødevarer med højt indhold af D-vitamin, herunder fed fisk som laks, sardiner, ørred, sild og makrel. Rødt kød – især okselever – er også en god kilde, ligesom æg (især æggeblommer) og tun på dåse.
“Du kan gøre alt det rigtige, men stadig kæmpe med træthed, langsom restitution og genstridigt kropsfedt,” siger forskerne hos Zest.
De tilføjer, at det ikke løser alle problemer at optimere sit D-vitaminniveau, men hvis man mangler det, kan det mindske fedtlagring, støtte muskelvækst og booste stofskiftet.
“D-vitaminmangel er snigende – og chokerende almindelig. Symptomerne er lette at overse,” lyder det.