Aktiefest i Asien efter amerikansk aftale

Der er dømt optur på de asiatiske børser onsdag morgen dansk tid, nu da både Senatet og Repræsentanternes Hus har godkendt en budgetplan, der forhindrer, at USA ryger ud over den økonomiske afgrund og løber ind drastiske skattestigninger og nedskæringer.

Hang Seng-indekset i Hongkong er foreløbig steget med 2,19 procent til det højeste niveau i 19 måneder.

Også på de andre børser i Asien bliver der handlet flittigt.

Shanghai-indekset løftes 1,6 procent med knap tre timers handel tilbage, mens der i Sydney og Seoul er tale om stigninger på henholdsvis 1,23 procent og 1,76 procent. Det brede MSCI Asia Pacific-indeks stiger med 1,7 procent.

I Japan er der helligdag, hvorfor Nikkei-indekset ikke er i handel onsdag.

Generelt er stemningen "meget positiv" efter de amerikanske politikeres fælles håndslag på at undgå de automatiske stramninger, der kunne have sendt USA tilbage i recession, lyder vurderingen fra Jason Hughes fra børsmæglerfirmaet IG Markets i Singapore.

- Nu da den sidste knast er ryddet af vejen, har vi fået en minimum-aftale, som forhindrer den øjeblikkelige trussel for, at USA kunne ryge ud over afgrunden. Og det har helt sikkert sat skub i de asiatiske aktiemarkeder, siger han.

Wall Street har allerede taget forskud på glæderne, da Dow Jones-indekset på sidste handelsdag inden nytår lukkede i en stigning på 1,28 procent.

Børsmarkederne har været præget af nervøsitet de sidste måneder af 2012 af bekymring for, om de amerikanske politikere kunne enes om, hvordan USA's gigantiske gæld kan nedbringes.

Den nye aftale hæver skatterne for de rigeste amerikanere og udskyder de automatiske budgetnedskæringer på 109 milliarder dollar i to måneder.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip