Armstrong indrømmer: Jeg har taget doping

Lance Armstrong tog præstationsfremmende stoffer - bloddoping, epo, testosteron - under samtlige af sine syv sejre i Tour de France.

Det indrømmer cykelsportens fallerede superstjerne nu selv i et timelangt tv-interview med talkshowværten Oprah Winfrey, hvor løber over skærmen natten til fredag dansk tid.

- Jeg har fortalt en stor løgn, som jeg har gentaget adskillige gange, siger Lance Armstrong.

- Jeg vil bruge resten af mit liv på at vinde min tillid tilbage og undskylde til folk, tilføjer han.

Den tidligere Tour de France-konge indrømmer, at han har benyttet sig af blandt andet epo, testosteron og bloddoping for at fremme sine præstationer, og misbruget begyndte i midten af 1990'erne.

- Jeg opfandt ikke kulturen, men jeg forsøgte heller ikke at stoppe kulturen, siger han om brugen af præstationsfremmende midler i cykelsporten.

Ifølge Armstrong havde det ikke været muligt for ham at vinde Tour de France syv gange uden brug af doping.

Han hævder at have stoppet ulovlighederne i 2005 og påstår dermed samtidigt at have været ren under sin comeback-tour i 2009, hvor han blev nummer tre.

Det samme gælder året efter, hvor amerikanerne blev nummer 23 i sit sidste Tour de France. Her kostede et styrt på første bjergetape ham muligheden for en topplacering.

Det var USA's antidopingagentur, Usada, der i oktober sidste år fældede den tidligere mester i en 1000 sider lang rapport. Flere tidligere holdkammerater stod frem og fortalte, hvordan Armstrong brugte præstationsfremmende midler.

Armstrong blev siden frataget sine syv Tour de France-sejre fra 1999 til 2005. Desuden blev han bandlyst fra cykelsporten for altid.

Senest har amerikaneren også mistet sin bronze i enkeltstart fra OL i 2000. Den internationale olympiske komité, IOC, bekræftede torsdag, at man har bedt den vanærede eks-stjerne om at aflevere sin medalje tilbage.

Oprah Winfreys stort opsatte interview med Armstrong er delt op i to dele: Den første del gik i luften klokken 3 dansk tid på TLC og Discovery samt oprah.com. Andel del vises samme tid natten til lørdag og kan ses på talkshowværtens hjemmeside.

/ritzau/

 

.

Dagens Gossip