Aviser efter S-kongres: Thorning fejlede

Socialdemokraternes kongres var weekendens store politiske begivenhed. Og det var også regeringspartiets mulighed for at få tanket lidt selvtillid oven på mange dårlige meningsmålinger

Men statsminister og formand Helle Thorning-Schmidt og de øvrige topfolk formåede ikke at fjerne indtrykket at et parti i krise, mener flere af de store dagblade.

Klapsalverne skyllede op mod talerne i kongressalen i Aalborg, men hyldesten var i høj grad udtryk for afmagt samt deltagernes "legendariske evne til at rykke sammen om en formand i krise", mener Jyllands-Posten.

- For hvad var der sket, hvis Thorning havde fået en lunken modtagelse efter en lørdag morgen med den ene elendige meningsmåling efter den anden, spørger avisens Christine Cordsen.

Stemningen var "mat" og "apatisk", og en deltager betroede hende, at det var "sådan en kongres, hvor halvdelen af samtalerne er falske og løgnagtige, fordi man vogter på hinanden og passer på med, hvad man siger til hvem".

- Partiets situation er så alvorlig, at det var for farligt at kritisere fra talerstolen. Eller bare at nævne vælgerkrisen, konstaterer JP.

Børsen skriver i sin leder, at statsministerens tale var "præget af tomhed og malplacerede pointer". Talen handlede udelukkende om at "illudere en følelse af fællesskab".

Politikens politiske redaktør konstaterer, at "S-kongressen kunne være gået meget værre for Thorning" i betragtning af de meningsmålinger, som både partiet og formanden bærer rundt på.

Men fraværet af nye budskaber fra Thorning på kongressen er i høj grad også årsagen til, at oberst Hackel-sagen kom til at dominere mediebilledet, mener Politikens Kristian Klarskov.

Berlingske mener, at kongressen blev "afsporet", fordi Helle Thorning-Schmidt måtte bruge den til at sætte to af sine ministre - Nick Hækkerup og Carsten Hansens - på plads.

De satte dagsorden, det gjorde hun ikke, hedder det i avisen analyse.

- De færreste kan formentlig huske, hvilken dagsorden statsministeren forsøgte at sætte på kongressen, mener Berlingske.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip