Blåtands forsvarsværk fundet i Jelling

Arkæologer har fundet cirka 1000 år gamle træstolper fra Harald Blåtands forsvarsværk i Jelling.

Det viser tre prøver af træ fundet dybt under Smededammen i Jelling, skriver Vejle Amts Folkeblad.

Træet er blevet undersøgt i USA, og alle tre prøver giver samme resultat af kulstof-14 analysen, skriver Vejle Kommune i en pressemeddelelse og betegner fundet som sensationelt.

Arkæologerne fandt fire stolper med en diameter på 10-15 centimeter i leret i Smededammen og tog to håndfulde prøver fra tre af dem.

Herefter blev prøverne sendt til kulstof-14-datering i USA, hvor tre individuelle prøver netop har givet det samme sikre resultat: Der er tale om egetræ fra vikingetiden.

Og det er sandsynligt, at der er flere i de dele af dammen, hvor der endnu ikke er gravet.

- Det er et sensationelt fund, arkæologerne har gjort. Det er en fantastisk opdagelse, som gør fortællingen om denne periode i danmarkshistorien endnu mere fantastisk, siger Vejles borgmester, Arne Sigtenbjerggaard, og understreger:

- Og vi sætter selvfølgelig alle sejl til for at få stolpe-fundet eller en del af det ind i det kommende oplevelsescenter Kongernes Jelling, der indvies i sensommeren 2013.

Han håber, at det vil lykkes at finde partnere, som vil være med til at betale for udgravningen af den 2000 kvadratmeter store Smededam, hvor stolperne blev fundet.

I sidste ende er det Kulturstyrelsens beslutning, om hele den 2000 kvadratmeter store Smededam skal udgraves, eller om en del skal fredes for eftertiden.

En eventuel udgravning af området vil ske i samarbejde med Nationalmuseet og Århus Universitet, som har stået for en stor del af de hidtidige udgravninger i Jelling.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip