Blåtands forsvarsværk fundet i Jelling

Arkæologer har fundet cirka 1000 år gamle træstolper fra Harald Blåtands forsvarsværk i Jelling.

Det viser tre prøver af træ fundet dybt under Smededammen i Jelling, skriver Vejle Amts Folkeblad.

Træet er blevet undersøgt i USA, og alle tre prøver giver samme resultat af kulstof-14 analysen, skriver Vejle Kommune i en pressemeddelelse og betegner fundet som sensationelt.

Arkæologerne fandt fire stolper med en diameter på 10-15 centimeter i leret i Smededammen og tog to håndfulde prøver fra tre af dem.

Herefter blev prøverne sendt til kulstof-14-datering i USA, hvor tre individuelle prøver netop har givet det samme sikre resultat: Der er tale om egetræ fra vikingetiden.

Og det er sandsynligt, at der er flere i de dele af dammen, hvor der endnu ikke er gravet.

- Det er et sensationelt fund, arkæologerne har gjort. Det er en fantastisk opdagelse, som gør fortællingen om denne periode i danmarkshistorien endnu mere fantastisk, siger Vejles borgmester, Arne Sigtenbjerggaard, og understreger:

- Og vi sætter selvfølgelig alle sejl til for at få stolpe-fundet eller en del af det ind i det kommende oplevelsescenter Kongernes Jelling, der indvies i sensommeren 2013.

Han håber, at det vil lykkes at finde partnere, som vil være med til at betale for udgravningen af den 2000 kvadratmeter store Smededam, hvor stolperne blev fundet.

I sidste ende er det Kulturstyrelsens beslutning, om hele den 2000 kvadratmeter store Smededam skal udgraves, eller om en del skal fredes for eftertiden.

En eventuel udgravning af området vil ske i samarbejde med Nationalmuseet og Århus Universitet, som har stået for en stor del af de hidtidige udgravninger i Jelling.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip