Bulgarsk regering går af efter protester

Regeringen i Bulgarien går af efter omfattende landsdækkende demonstrationer. Det siger premierminister Boiko Borisov onsdag.

- Jeg vil ikke være i en regering, hvor politiet slår befolkningen, siger Borisov til det bulgarske parlament.

Protesterne har netop været rettet imod brutalitet hos myndighederne samt høje el-priser, skriver nyhedsbureauet Reuters.

- Vi har værdighed og ære. Det er folket, der tildeler os magten, og i dag giver vi den tilbage, siger Boiko Borisov. Han tilføjer, at han ikke vil deltage i nogen overgangsregering.

Premierministeren oplyser intet om, hvorvidt parlamentsvalget i juli vil blive fremrykket.

Boiko Borisov har forsøgt at imødekomme demonstranterne ved at fyre sin finansminister, ved at opfordre til lavere elpriser samt at straffe udenlandske elselskaber. Det har imidlertid ikke fået demonstranterne til at droppe protesterne.

I sidste måned var tusindvis af sure bulgarer på gaderne i hovedstaden, Sofia, og i 20 andre byer for at protestere over de skyhøje elregninger.

Demonstranterne spærrede store veje, smed med æg, flasker og frugt på elselskabernes kontorbygninger og brændt deres elregninger af foran rullende kameraer.

Samtidig kom demonstranter - med både kvinder og børn iblandt - ifølge lokale medier i klammeri med politiet, fordi de forsøgte at trænge ind i elselskabet Cez' hovedkvarter.

Prisen på elektricitet er et brandvarmt emne i Bulgarien, fordi den månedlige elregning er uforholdsmæssig høj sammenlignet med lønningsniveauet i EU's fattigste medlemsland.

De vrede bulgarer har krævet, at regeringen nationaliserer elselskaberne for at få kontrol med priserne på elektricitet, men det har den nu forhenværende regering hidtil afvist.

/ritzau/Reuters

 

 

Dagens Gossip