Dårlig vejleding af statsløse

For at rette op på forkert eller manglende vejledning vedrørende statsløse børns muligheder for at få statsborgerskab i Danmark, har Justitsministeriets Indfødsretskontor gennemgået omkring 550 ansøgninger.

Ministeriet har i perioden 2011 - juni 2013 givet afslag på statsborgerskab til statsløse forældre uden samtidig at give vejledning om, at deres børn gennem FN's børnekonvention har muligheder for at få statsborgerskab, fordi børnene er født statsløse i Danmark.

Oplysningerne stammer fra et notat, som ministeriet har sendt til Folketingets Indfødsretsudvalg, skriver Information fredag.

Det er ifølge Eva Ersbøll, der er ekspert i indfødsret ved Institut for Menneskerettigheder, et eksempel på en systemfejl, der ikke burde kunne opstå.

- Det er en konsekvens af, at vi i Danmark har uheldige regler, når det gælder udmøntningen af FN's Børnekonvention, siger Eva Ersbøll.

Gennemgangen har ført til, at Indfødsretskontoret har identificeret syv sager, hvor forældrene vil blive kontaktet, så deres børn kan få en mulighed for at få dansk statsborgerskab. Selvom forældrene selv har fået afslag.

Institut for Menneskerettigheder har flere gange rettet henvendelse til Indfødsretskontoret og foreslået ændringer, som ville forebygge problemet.

For fem måneder siden måtte Indfødsretskontoret erkende en anden vejledningsbrøler i forhold til statsløse børn. Dengang havde kontoret stillet forkerte krav til børn, der var omfattet af Børnekonventionen.

I en mail til Information skriver justitsminister Morten Bødskov (S), at Indfødsretskontoret er blevet opmærksom på problemstillingen.

- I den forbindelse har Justitsministeriet beklaget, at ministeriet ikke tidligere har vejledt ansøgerne om deres børns eventuelle rettigheder i henhold til konventionerne, skriver Morten Bødskov.

/ritzau/

 

Dagens Gossip