Det diskuterer regeringen på Marienborg

Forhandlingerne fortsætter på Marienborg mellem SF's nye formand, Annette Vilhelmsen, og statsminister Helle Thornings-Schmidt (S).

De to mødtes for første gang søndag for at diskutere samarbejdet i regeringen, den kommende finanslov og regeringsgrundlaget. Her havde Annette Vilhelmsen SF's tidligere partiformand Holger K. Nielsen med.

Tirsdag får Annette Vilhelmsen og Helle Thorning-Schmidt selskab af De Radikales leder, økonomiminister Margrethe Vestager og videnskabsminister Morten Østergaard (R).

Et centralt mål for møderne er at sikre, at der er enighed blandt de tre regeringspartier om regeringens politik.

Under formandsvalgkampen fastslog Annette Vilhelmsen både, at hun ville respektere regeringsgrundlaget, men at hun også ville "udfordre" det.

Derfor vil Socialdemokraterne og De Radikale nu have svar fra Annette Vilhelmsen på, hvordan hun forholder sig til de forskellige områder, hun har udfordret under sin formandsvalgkamp.

Vilhelmsen har givet udtryk for flere holdninger, der er på kant med regeringens linje. Blandt andet ønsker hun ændringer på det ømtålelige dagpengeområde.

- SF skal arbejde for en konjunkturafhængig dagpengeperiode. Ingen dagpengemodtagere må falde ud af sikkerhedsnettet, sagde Annette Vilhelmsen under valgkampen.

Hun understregede dog samtidig, at hun respekterer regeringsgrundlaget, som halverer dagpengeperioden fra fire til to år.

Annette Vilhelmsen har også talt for et opgør med de nuværende regnemodeller i Finansministeriet, som lægger vægt på at øge arbejdsudbuddet.

Annette Vilhelmsen har også talt for en anerkendelse af Palæstina som selvstændig stat og en ændring af ghettolisterne, hvor hun ikke mener at etnicitet skal tælle med.

Også den såkaldte tobin-skat, som Socialdemokraterne og De Radikales baglande også er optaget af, har været nævnt. Her har Annette Vilhelmsen talt for, at SF skal kræve en europæisk finansskat uafhægigt af resten af EU og andre af verdens lande.

Hun har også slået til lyd for, at SF skal arbejde for højere boligskatter og en millionærskat, og at SF skal arbejde for afskaffelse af 24-års-reglen.

Politisk kommentator Hans Engell sagde under formandsvalgkampen, at Annette Vilhelmsens i virkeligheden lægger op til en genforhandling af regeringsgrundlaget, og hendes udmeldinger har da også bekymret statsministeren.

Nu vil statsministeren have Annette Vilhelmsen til at slå en streg over sine udmeldinger og droppe alle planer om at "udfordre" regeringsgrundlaget.

 

 

Dagens Gossip