Dumpet: Der kommer ikke 12.500 akutjob

Regeringen får svært ved at nå målet om 12.500 akutjob til langtidsledige, der ifølge akutpakken skal være opfyldt i sommeren 2013.

Det viser en rundspørge, som Ritzau har foretaget blandt 36 af landets førende økonomer. Knap 7 ud af 10 mener nemlig ikke, at målet om 12.500 akutjob kommer i hus. 19 procent siger ja, mens 14 procent har svaret ved ikke.

Cheføkonom i Handelsbanken Jes Asmussen er af en af de økonomer, der tvivler på akutpakkens effekt.

- Indtil videre har der ikke været tegn på, at akutjob-pakken har haft en synderlig positiv indvirkning. Der kan godt ske noget endnu, men lige nu er det svært at se, at der vil komme en effekt, således at der bliver skabt 12.500 job i sommeren 2013, siger han.

Den største udfordring er at få skabt akutjob i den private sektor. Regeringen har en aftale med Dansk Arbejdsgiverforening om at skabe 7500 private akutjob, men det tal er langt fra indfriet. Indtil nu har private arbejdsgivere slået 1179 akutjob op.

Der er ellers en præmie for arbejdsgivere til akutjob, hvis den gennemsnitlige arbejdstid er på 32 timer. Præmien er på 25.000 kroner for et års ansættelse og 12.500 for seks måneder.

Men ifølge Jes Asmussen er den økonomiske gulerod langt fra nok for de private virksomheder.

- Incitament-strukturen for den private sektor gør, at jeg stiller mig tvivlsom over for, om vi vil se en lige så stor skabelse af akutjob i den private sektor, som regeringen lægger op til, siger han.

Handelsbankens cheføkonom tror endvidere, at der er behov for endnu flere akutjob end de 12.500, som er målet i første omgang.

- Jeg vil nu nok mene, at der skal skabes flere akutjob end de 12.500, fordi der nok er nogen af dem, der ikke bliver besat, fordi der er et mismatch mellem kvalifikationer, og hvem der lige kan springe til, siger Jes Asmussen.

Hos Dansk Metal nikker man genkendende til, at det er en udfordring at få akutjob og kvalificerede arbejdstagere til at gå op i en højere enhed.

- Det er selvfølgelig en udfordring at få matchet kvalifikationerne i forhold til, hvad der er arbejdsgivernes helt konkrete behov, siger cheføkonom i Dansk Metals formandssekretariat Allan Lyngsø Madsen og fortsætter:

- For Dansk Metals vedkommende kan det formentlig tælles på én hånd, hvor mange der har fået et akutjob, der er blevet slået op.

Allan Lyngsø Madsen ser imidlertid mere optimistisk på, om målet med 12.500 akutjob vil være opfyldt i sommeren 2013.

- Jeg kender arbejdsgiverne temmelig godt. Jeg ved, at når de laver en aftale, så plejer de også at stå ved den. Det er jeg helt sikker på, at de også gør denne her gang, siger Allan Lyngsø Madsen.

/ritzau/

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip