Egyptiske islamister vil protestere for Mursi

Det Muslimske Broderskab i Egypten opfordrer søndag til demonstrationer i hele landet til fordel for landets præsident Mohamed Mursi, som kritiseres for at have udvidet sine egne magtbeføjelser.

Mursi udstedte i torsdags et kontroversielt dekret, der sikrer præsidenten udvidet magt og hæver ham over landets domstole.

Præsidentens beslutning har udløst massive protester, og vrede demonstranter har indtaget byens centrale Tahrir-plads, som også var samlingspunkt for det blodige oprør, der væltede landets tidligere præsident Hosni Mubarak.

Mursis dekret har desuden fået flere af landets dommere til at nedlægge arbejdet i protest, og Det Øverste Juridiske Råd betegner forfatningsændringerne som "et hidtil uset angreb" på retsvæsnets uafhængighed.

Mursi var præsidentkandidat for Det Muslimske Broderskab, og bevægelsens politiske gren opfordrer nu sine tilhængere til at gå på gaden for at vise deres støtte til den omstridte egyptiske leder.

Demonstrationerne vil begynde efter den muslimske eftermiddagsbøn i alle landets store byer, og de skal ifølge Broderskabet vise befolkningens opbakning til præsidentens beslutninger.

Varslingen skaber bekymring for nye blodige sammenstød mellem Mursi-tilhængere og aktivister, der har indtaget Kairos centrale Tahrir-plads i protest mod præsidentens dekret.

Kort før daggry lykkedes det for de aktivister, der havde tilbragt natten på pladsen, at forhindre Mursi-tilhængere i at brænde deres telte ned.

Politiet har bygget afspærringer i beton rundt om pladsen for at holde aktivisterne væk fra nærliggende regeringsbygninger, fortæller øjenvidner.

Den spændte situationen påvirker også de egyptiske aktiemarkeder, der søndag ved middagstid var faldet med 9,5 procent.

Søndag var første dag med børshandel, efter at præsident Mursi offentliggjorde sit kontroversielle dekret og udløste store protester i landet.

/ritzau/AFP

 

 

Dagens Gossip