Eksperter: Oliekrise-citat holder ikke vand

Når statsminister Helle Thorning Schmidt (S) i sin nytårstale snakker om 1970'ernes oliekriser og bilfrie søndage, isolering og vedvarende energi som løsninger derpå, er det udelukkende et retorisk greb, som skal gøre danskerne krisebevidste men også optimistiske.

For vejen ud af den nuværende krise er ikke så ligetil, som det var dengang, lyder det fra historiker Lars Hovbakke Sørensen, der er ekstern lektor ved Københavns Universitet.

Samme melding kommer fra Steen Bocian, der er cheføkonom i Danske Bank.

For ud over stigende arbejdsløshed og svagere vækst kan energikrisen og den nuværende økonomiske situation ikke sammenlignes:

- Nogle af de økonomiske nøgletal er meget lig dengang. Men det, der har udløst krisen, og det der skal til for at komme ud af den, er ikke det samme. Dengang var det en energikrise, som kunne løses meget konkret, siger Lars Hovbakke Sørensen.

- Jeg tror snarere, at hun bruger sammenligningen som afsæt til at sige, at i krisetider generelt der har vi tendens i Danmark til, at vi vender det til noget positivt og blandt andet udvikler nye ting, siger han.

Steen Bocian mener også, at man skal passe på med at drage paralleller til oliekrisen i 70'erne, som i modsætning til den nuværende situation var en energikrise.

- 70'ernes krise var vand i forhold til den krise, vi har nu, økonomisk set.

- I 70'erne var der noget helt særligt at satse på. Det er måske mindre oplagt nu, siger Steen Bocian.

Han mener dog, at Danmark kan drage fordel af, at vi traditionelt har haft et meget omstillingsparat erhvervsliv - hvilket Thorning også påpeger i sin tale.

Ifølge Lars Hovbakke Sørensen får Thorning to ting ud af sin sammenligning med 70'erne. For det første at det ikke er regeringens ansvar, at der er krise. Dengang som nu er det udefrakommende ting, som har kostet.

Og derudover skal man - ligesom dengang - vende det til noget positivt ved at tænke nye tanker og finde nye måder at gøre tingene på fremadrettet.

- Hun prøver at indgyde mod i danskerne, siger han.

- Men hun giver også udtryk for, at det dengang var et langt sejt træk, ligesom det vil være i dag. Det var noget, der gradvist skete, og der findes ingen snuptagsløsninger. Det kan kun løses over tid, siger han.

Han mener, at hendes sammenligning derfor retorisk fungerer fint.

- Det bedste, hun kan gøre, er at drage en historisk parallel, som er nogenlunde relevant, siger han.

/ritzau/

 

Top partnere


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip