Færøsk forfatter får international kontrakt

Et af verdens største forlag, det internationale Random House, har netop skrevet kontrakt med den færøske forfatter Jóanes Nielsen om at udgive hans roman "Brahmadellerne" - en nordatlantisk krønik.

Det er det største forlag, en færøsk forfatter nogensinde er udkommet på.

Så med kontrakten skriver Jóanes Nielsen, der bliver 60 år til foråret, historie på Færøerne, hvor selv den berømte William Heinesen kun er udgivet på mindre forlag uden for Norden.

Det er første gang i mange år, at en færøsk roman bliver udgivet på tysk.

Random House udgiver nordiske forfattere som Lars Saabye-Christensen, Jakob Ejersbo og Sofi Oksanen. Derfor var glæden stor, da nyheden mandag aften kom ud via de sociale medier på Færøerne.

Romanen fik både herhjemme og på Færøerne en lidt blandet modtagelse hos anmelderne, da den udkom dette efterår. Ikke desto mindre modtog romanen Færøernes litteraturpris 2012 og er indstillet til Nordisk Råds litteraturpris 2013.

Brahmadellerne er en komplekst opbygget roman med mange hovedpersoner, og den spænder i tid over 250 år.

Jóanes Nielsen har fortalt, at han med bogen forsøger at give et billede af Færøerne som et nordatlantisk knudepunkt med fokus på konfliktområder som kristendom og hedenskab, arbejdere og arbejdsgivere samt kærlighed og vold.

Det underliggende tema er slægtens betydning over tid.

Jóanes Nielsen er mest kendt som en ramsaltet digter, og hans nyeste digtsamling "Tapet millum øldir" (Tapet mellem århundreder) er netop udkommet på Færøerne.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip