Fejl sender narkodømte på gaden

Anklagemyndigheden hos Østjyllands Politi vil op på hesten igen, efter Vestre Landsret sendte dem tilbage til start i en narkosag. Tre dømte blev løsladt af landsretten mandag på grund af en juridisk fodfejl.

I forbindelse med salg af 2,5 kilo kokain gav anklagemyndigheden forkerte oplysninger, der blandt andet betød, at forsvarerne ikke fik adgang til alt politiets materiale.

- Så må vi jo på den igen, og det gør vi så. De er jo taget med 2,5 kilo kokain, og det bliver så med det fulde sæt papirer, når vi starter i retten igen, siger politiadvokat Poul Gade til Ritzau.

I marts blev tre mænd ved Retten i Randers dømt for kokainen. En fik tre år, mens de to andre blev idømt hver seks års fængsel.

Den dom anker de til landsretten, og her står det klart, at politiet før selve domsforhandlingen i byretten, har lagt efterforskningen ned mod tre andre mistænkt for indsmugling af kokainen.

Det var materiale om de tre andre mistænkte, som anklageren ville holde hemmeligt, så de ikke fik nys om efterforskningen.

Men eftersom de ikke længere efterforskes, da sagen nærmer sig en dom, er grundlaget for at holde papirerne hemmelige forsvundet.

- Vi skulle måske have gået i byretten med dokumenterne igen, men vi havde jo fået byrettens og landsrettens ord for det så sent som i februar i år, forklarer Poul Gade.

Men de tre mænd blev dømt i slutningen af marts, og en godkendelse til at skjule materiale er ikke god nok, hvis den kommer fire uger før selve domsforhandlingen. Den skal nemlig fornys, hvilket ikke skete.

Vestre Landsret kalder det en alvorlig fejl, at anklagemyndigheden oplyser noget forkert, og at det "nye" materiale indeholder vigtige oplysninger om sagen.

Forsvarerne mener blandt andet, at papirerne peger på andre mistænkte, end dem, som blev dømt. Samtidig mener de, at anklageren har indkaldt et vidne, som selv er hemmeligt sigtet i sagen.

Ifølge retsplejeloven kan man ikke tvinges til at vidne i en retssag, hvis man selv er sigtet. Og den anklage om juridisk sjusk afviser Poul Gade.

- Ingen af dem, som blev efterforsket for indsmugling var sigtet i sagen, de var kun mistænkt, fortæller han.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip