Forældre vil have deres børn på gymnasiet

Danske forældre vil allerhelst se studenterhuen med det røde bånd om hovedet på deres børn.

Hele 44 procent peger nemlig på den almene studentereksamen, som den ungdomsuddannelse, de ville foretrække, hvis de havde et barn, som skulle vælge uddannelse nu.
Det viser en ny måling, som YouGov har foretaget for Momentum.

Til sammenligning foretrækker kun syv procent, at deres poder vælger en erhvervsuddannelse som eksempelvis tømrer eller frisør.

Torben Pilegaard Jensen, forskningsleder og uddannelsesforsker ved KORA, Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse, er ikke imponeret over de nye tal.

- Mange ligger under for den her forestilling om, at en akademisk, gymnasial uddannelse er finere end en erhvervsfaglig uddannelse. Men vi ved, at det danske arbejdsmarked i høj grad fremover har brug for faglig arbejdskraft uddannet fra vores erhvervsskoler. Så hvis vi vil fastholde produktionen her i landet, så er det meget vigtigt, at tilstrækkeligt mange unge får gennemført en erhvervsuddannelse, siger han til Newspaq.

Hos de upopulære erhvervsskoler selv finder man situationen bekymrende, men ikke overraskende.

- Gennem de seneste ti år, har vi set et markant fald i søgningen til erhvervsuddannelserne særligt fra dem, som kommer direkte fra niende klasse. Vi har mistet over 10 procent af en ungdomsårgang til de gymnasiale uddannelser, siger direktør for Danske Erhvervsskoler Lars Kunov til Newspaq, og fortsætter:

- Det er et kæmpe problem, fordi vi dermed mister mange af de talentfulde og lidt stærkere unge, som måske kunne holde niveauet oppe. Konsekvensen er, at vi får sværere og sværere ved at levere de unge, som visse dele af erhvervslivet efterspørger.

Ifølge Kunov er de oppe imod meget stærke kræfter, fordi både politikere og almene borgere er fokuseret på den model, som hedder gymnasium efterfulgt af en videregående uddannelse.

Men der må gøres noget, for erhvervsuddannelsessystemet er simpelthen sandet til, mener Torben Pilegaard Jensen.

- Hvis vi kunne trække den prop ud, der hedder mangel på praktikpladser, så vil der komme et helt andet flow i den del af ungdomsuddannelsessystemet - flere ville vælge det, og prestigen ville vende tilbage til de erhvervsfaglige fag, slutter han.

 

 

Dagens Gossip