Forsker forudser: Der kommer flere SU-sager

Danmark bliver nødt til at skrotte sit krav om, at danske statsborgere skal bo to ud af 10 år i Danmark, før de er berettiget til at tage danske SU med til udlandet for at læse.

Det vurderer Marlene Wind, der er professor og leder Center for Europæisk Politik, Københavns Universitet:

- Det er helt klart min vurdering, at vi nok godt kan skrotte den regel, vi har, siger hun til Ritzau, efter at en EU-dom giver to tyske studerende ret til at få deres SU med til udlandet, selv om de ikke opfylder de tyske regler.

Professoren har fulgt sagen tæt, og ifølge de papirer, hun har set i sagen, har de danske embedsmænd vurderet, at de tyske og danske regler er så tæt på hinanden, at en dom mod Tyskland også kan være en ulempe for Danmarks.

- Lægger man meget firkantede regler ned over folk og siger, at I skal sådan og sådan, så kan det udgøre en forhindring for den frie bevægelighed og unionsborgerskabet, siger Marlene Wind.

- Og dermed mindsker man incitamentet til at benytte sig af muligheden til at læse eller uddanne sig eller tage med sine forældre til udlandet. Det er for firkantede regler, påpeger professoren.

De to tyske studerende trak det længste strå i sagen mod Tyskland - men dommen gør det ikke nemmere for de studerende:

- Det er ikke nødvendigvis nogen stor revolution for de studerende, der gerne vil benytte sig af det indre marked og den frie bevægelighed, vurderer Marlene Wind.

- For dem vil det være op til de enkelte centraladministrationers skøn, om man er integreret nok i det enkelte samfund. Derfor kommer der helt sikkert mange andre sager om det her emne, siger hun.

Det er op til EU-Domstolen i Luxembourg at træffe afgørelse i en sag, der kan tvinge den danske regering til at lempe reglerne for danske statsborgere, som vil have SU med til udlandet.

Men Marlene Wind mener ikke, at det rent økonomisk kommer til at vælte noget:

- Jeg tror ikke, det vil blive nogen stor økonomisk byrde for Danmark, som vender op og ned på dansk økonomi. Den her sag er mindre indgribende end den tidligere sag om arbejdstagers rettigheder til at få SU, siger professoren.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip