Forsker: Jobreform bliver også trepartsaftale

02/10/2013 14:17

Newspaq

Nyheder

Mest læste i dag

Det er ikke tilfældigt, at især LO, men også Dansk Arbejdsgiverforening (DA) indgår en trepartsaftale om erhvervsskoler med regeringen. Næste skridt kan blive beskæftigelsessystemet, hvor Carsten Koch-udvalget løbende drøfter en reform med LO og DA.

Det siger professor Flemming Ibsen, som er arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet.

- LO's interesse er, at det gavner beskæftigelsen, hvis man får tilstrækkelig mange faglærte. De skal skaffes, hvis de unge vælger uddannelsen, og ved at løfte ufaglærte til faglærte, siger Flemming Ibsen:

- Både LO og DA har en fundamental interesse i at få sat skub i dette område.

Det er tredje gang, at regeringen forsøger en trepartsaftale. Første gang faldt den på gulvet med en manko på fire milliarder kroner. Anden gang skulle en "mini-trepart" skaffe 12 milliarder kroner i det offentlige trods modstand fra FOA og Danmarks Lærerforening.

Derfor har især LO en stærk interesse i at klinke skårene, fastslår Flemming Ibsen.

- Det er en sidegevinst for LO, at de har en rolle at spille ved siden af overenskomsterne: At de er kontraktduelige og kan levere noget på den politiske front. LO tabte ekstremt meget på, at trepartsforhandlingerne faldt på gulvet, siger Flemming Ibsen.

Han forudser også en trepartsaftale ved forårets reform af beskæftigelsessystemet. Trods skepsis får LO og DA ikke flyttet de 94 jobcentre fra kommunerne, mener han.

- Jobcentrene overlever. Det løb er kørt. LO og DA har før forsøgt at fastholde et statsligt AF-system, men den kamp har de tabt. Nu gælder det om at gøre jobcentrene bedre egnet til at løse opgaven, end de har været tidligere, siger Flemming Ibsen.

- Regeringen og parterne har en interesse i at samle alt det op, som faldt på gulvet med trepartsforliset, mener arbejdsmarkedsforskeren.

/ritzau/