Grækerne skal betale mere i skat

Det græske parlament har tidligt lørdag vedtaget en række upopulære skattestramninger, der skal sikre staten flere indtægter.

Godkendelsen af de nye skatter er en af de vigtigste betingelser, som EU og Den Internationale Valutafond stiller for fortsat at støtte den græske økonomi.

- Det er finanspolitisk både nødvendigt og ansvarligt og kræves af os for at få det næste lånebeløb udbetalt, fortalte finansminister Yannis Stournaras lovgiverne.

Skattepakken blev vedtaget med 169 ud af parlamentets 300 stemmer.

Loven skrotter en lang række skattefradrag, øger skatten på ejendom og overskud i virksomheder og introducerer skat på kapitalgevinster.

Regeringen, der består af af det konservative Ny Demokrati, det socialdemokratiske Pasok og et mindre venstreparti, håber, at det nye initiativ vil skaffe ekstra 2,5 milliarder euro (godt 18,7 milliarder kroner) i 2013 og 2014.

Skattereformen er en del af den overordnede krisepakke til 13,5 milliarder dollar, som parlamentet vedtog i november for at modtage yderligere økonomisk hjælp fra EU og IMF.

Grækenland modtog i december 34,3 milliarder euro.

Skattepakken var nødvendig for at modtage yderligere 14,7 milliarder euro inden udgangen af marts.

De nye skatter blev voldsomt angrebet af oppositionen, som kaldte det et angreb på en allerede udpint middelklasse.

Flere medlemmer mente, at de nye skattetiltag gør for lidt for at straffe skatteunddragere og de rigeste grækere.

Grækenland befinder sig for sjette år i træk i recession og er fortsat i fare for at blive sat helt ud af euro-samarbejdet.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip