Hækkerup: Man må give sig for at få alle med

Det er en tilfreds forsvarsminister der fredag eftermiddag med et bred opbakning offentliggør forliget om forsvarets frem til 2017.

- Vi er blevet enige, og det har været en hård, lang og god omgang, siger forsvarsminister Nick Hækkerup (S), og fortsætter:

- Med aftalen lægger vi rammerne for et fremtidigt dansk forsvar på en ambitiøs og god måde, hvor vi kommer i hus med den besparelse, som forsvaret skal levere.

Forliget indebærer, at forsvaret skal spare 2,7 milliarder kroner årligt fra 2017. Forsvarsudgifterne reduceres med 2,5 milliarder kroner i 2015, 2,6 milliarder kroner i 2016 og 2,7 mia. årligt fra 2017.

Regeringen, hvis udgangspunkt var helt at fjerne værnepligten, lagde i sit seneste udspil op til at reducere antallet af værnepligtige til 3200. Forligspartierne er dog blevet enige om at reducere antallet med 800, så der fremover indkaldes 4200 værnepligtige om året.

Dermed har regeringen måtte give sig mest i forhold til Dansk Folkeparti, der har kæmpet for at bevare antallet af værnepligtige på de nuværende 5000.

- Sådan er aftaler jo. Hvis jeg skulle få det hele, skulle vi have forhandlet meget, meget længere. Aftaler i en bred kreds, hvor alle skal være med, der må man jo give og tage, siger Nick Hækkerup.

Med forliget, som alle partierne i folketinget undtagen Enhedslisten står bag, beder regeringen forsvarschefen pege på, hvilke kaserne der kan nedlægges.

- Så vil vi fra politisk side finde ud af, hvad det er for nogle kaserner, der skal lukkes. Men vi kommer til at lukke kaserner, siger forsvarsministeren.

Dermed er den endelige beslutning om kasernelukninger, som ellers har været et af de helt store stridspunkter, udskudt til foråret. De ansatte på landets kaserner må derfor vente på at få en endelig afklaring på deres jobsituation.

- Det er rigtigt, at lige præcis på kasernerne må vi vente et par måneder endnu. Men langt, langt de fleste ansatte vil nu kunne gå julen og nytåret i møde og være betrygget om, hvad deres ansættelsessituation er, siger han.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip