Historiker: Dronningen fortsætter krisesnak

Dronning Margrethes nytårstale vil ikke blive husket som kontroversiel, men det er en indholdsrig tale, som lægger sig helt op ad traditionen.

Sådan lyder vurderingen fra historiker og ekstern lektor ved Københavns Universitet, Lars Hovbakke Sørensen, efter dronningen har sagt "Gud bevare Danmark" og ønsket danskerne godt nytår for 41. gang.

- Igen i år tager hun nogle aktuelle emner op og peger på nogle problemstillinger, som vi andre måske ikke lige har tænkt på. Hun minder danskerne om noget, som hun synes, vi er ved at glemme i øjeblikket. Det er meget typisk for dronning Margrethe, siger han.

Dronningen indleder med at tale om den økonomiske krise, og dermed lægger talen sig lige i kølvandet på de seneste par års taler. Det er naturligt, fordi krisen fortsat sætter præg på danskernes hverdag, vurderer historikeren.

- Det minder meget om det, hun sagde sidste år. Nemlig at man ikke kun kan overlade til samfundet at tage sig af de økonomiske problemer, men at man også selv skal gøre noget, ikke mindst for at hjælpe andre mennesker, siger Lars Hovbakke Sørensen.

Han vurderer dog, at talens tema om den økonomiske krise kommer fra Statsministeriet, mens de to næste temaer er dronningens mere personlige aftryk.

Nemlig at vi skal passe på, at vi ikke bliver for overfladiske i en tid, hvor det handler meget om, at vi skal fremstå perfekte ikke mindst på de sociale medier.

Og så understreger dronningen også vigtigheden af det europæiske samarbejde, og hvordan EU har været fredsskabende faktor i Europa igennem de seneste årtier.

- Hun minder os om, at vi skal huske at være mennesker, selv i tider hvor der er økonomisk krise, og hvor der er risiko for, at teknologien kommer til at tage over og styre vores liv, siger Lars Hovbakke Sørensen.

- Det er meget typisk for dronning Margrethe, at hun minder os om, at vi ikke må glemme den menneskelige faktor. Det er også meget typisk for dronningen, at hun har det her europæiske og internationale perspektiv på tingene, tilføjer han.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip