Juridiske elitesoldater skal hindre skandaler

Efter 11 års aktiv krigsdeltagelse og en stribe sager om rod med krigsfanger, erstatningskrav mod Forsvarsministeriet og løsladelse af pirater i bundter på grund af manglende muligheder for retsforfølgelse får Forsvarsministeriet nu sin egen juridisk ekspertgruppe.

Det skriver Politiken.

- Der har været meget komplicerede sager med et stort behov for juridisk kompetence, og det bliver ikke mindre vanskeligt i fremtiden. Vi har brug for en meget sikker og fremsynet styring, siger forsvarsminister Nick Hækkerup (S) til Politiken som begrundelse for den juridiske oprustning.

Centerleder fra Juridisk fakultet på Københavns Universitet, Anders Henriksen kalder beslutningen om juridisk oprustning glædelig og overraskende.

- Bedre sent end aldrig, siger Anders Henriksen.

- Politikerne og forsvarets ledelse har været for dårlige til at forstå vigtigheden af et korrekt juridisk grundlag for den danske indsats i konflikter.

- Vi havde brug for det her allerede dengang, vi var indsat i Irak, og de danske soldater var i egentlig angrebskrig i Afghanistan, siger Anders Henriksen, der ikke tidligere har hørt om initiativet.

Han peger på, at netop den juridiske uangribelighed spiller en stor rolle, når lande vælger at gå ind i konflikter.

I moderne krigsførelse taler man ligefrem om begrebet "lawfare" - i stedet for "warfare" - hvor stridende parter forsøger at bebrejde hinanden for overtrædelser af krigens regler.

Stillingen som leder af de tre-fire medarbejdere i den juridiske task force besættes ifølge Politiken af Torsten Hesselbjerg.

Han betragtes som en af landets skarpeste jurister, men trak sig i 2008 fra posten som rigspolitichef efter problemer med rejseafregninger og gennemførelsen af politireformen.

Han har siden været kommitteret i Justitsministeriet og begynder i sit nye job 1. februar.

Kilde: Politiken

/ritzau/

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip