Kaos og køer foran Cyperns banker

Bankerne på Cypern er torsdag formiddag åbnet op igen, efter at samtlige pengeinstitutter i landet har været lukket siden 16. marts.

Foran bankerne er der dannet lange køer af mennesker, og da enkelte pengeinstitutter åbnede et par minutter for sent, skabte det uro i folkemængden, hvor folk utålmodigt begyndte at slå løs på dørene ind til bankerne.

- Vi beder om jeres tålmodighed. Vi vil gøre vores bedste for at få gennemført jeres transaktioner.

- Vi har bare brug for jeres vilje til at samarbejde og forståelse, for vi vil være her hele dagen, siger Dimitris Antoniou, leder af en Bank of Cyprus-afdeling i Nicosia.

Både politi og private vagtværn er indkaldt for at holde orden i virvaret af mennesker, der enten er mødt op for at hæve penge eller for at demonstrere - eller begge dele.

Indbyggerne på Cypern har foreløbig mulighed for at hæve op til 300 euro (2236 kroner) om dagen. Desuden må cyprioterne ikke tage mere end 1000 euro (7455 kroner) ud af landet.

Restriktionerne er et led i den redningsplan, som blev forhandlet på plads mandag mellem Cypern og trojkaen bestående af EU, Den Internationale Valutafond (IMF) og Den Europæiske Centralbank (ECB).

De er indført af frygt for, at folk i panik vil hæve alle deres penge og skabe en pengeflugt fra bankerne, der kan underminere Cyperns finanssektor.

Mens Cyperns banker har holdt lukket, har cyprioterne haft mulighed for at hæve 100 euro dagligt (745 kroner) i hæveautomater rundt i landet.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip