Konservative skal betale Nanna 50.000 kroner

Det blev ikke gratis for Det Konservative Folkeparti at opføre støttesangen "Afrika" på partiets landsmøde i 2010 foran landets medier.

Københavns Byret har i dag afgjort, at partiet handlede ulovligt og i strid med ophavsretsloven, da budskabet til fordel for hungersnød-ramte afrikanerne blev omskrevet til en politisk sang uden komponisten Nanna Lüders tilladelse.

Partiet skal nu betale 50.000 kroner til Nanna Lüders. Og dommen får desuden principiel betydning, siger Susi Hyldgaard, der er formand i foreningen Danske Sangskrivere og Komponister, DJBFA.

- Det er vigtigt at få slået fast, at man ikke sådan kan ændre i et musikalsk værk uden at have spurgt kunstneren. Men denne afgørelse har ekstra værdi, fordi den vil få stor betydning for kommende sager, siger hun i en pressemeddelelse.

De Konservative er ikke det eneste politiske parti, der er blevet dømt for at krænke ophavsretten. Også partiet Venstre er i år blevet dømt for at ulovlig brug af musik.

Det skete, da Venstre i foråret blev dømt for ulovlig brug af Laid Backs 'Sunshine Reggae, og dømt til at betale 100.000 kroner for lovovertrædelsen.

- De to sager er forskellige, og ender derfor også med forskellig erstatning. Venstre havde spurgt, om man måtte bruge den pågældende sang, og fået et tydeligt nej. Alligevel brugte man sangen i en politisk reklame og brød dermed med fuldt overlæg ophavsretsloven, fortæller Susi Hyldgaard.

Det Konservative Folkeparti skal udover erstatningen betale 30.000 kroner i sagsomkostninger til DJBFA og en regning til DJBFA.

 

 

Dagens Gossip