Krisen giver flere mobbeofre på jobbet

Der er kagedag om onsdagen, men når du bager, er der ingen, der spiser noget. Torsdag er der et møde, som, du har fået at vide, starter klokken 10.30, mens alle andre vidste, at det startede klokken 10.00.

Der mobbes som aldrig før på de danske arbejdspladser, og ovenstående er bare eksempler på, hvordan det kan foregå, fortæller formand for HK Handel Østjylland, Cliff Præstegaard.

Fra 2011 til 2012 har man oplevet en stigning på 45 procent i antallet af psykiske arbejdsmiljøskader hos HK Handel Østjylland.

Det er kun HK Handel Østjylland, der har tal på, hvordan det står til med det psykiske arbejdsmiljø, men ifølge arbejdsmiljøkonsulent i hele HK Handel, Bjarne Petersen, er tendensen landsdækkende.

- Der er helt klart en tendens til, at folk føler sig pressede som følge af krisen. Når krybben er tom, så bides hestene som bekendt, siger han.

Hos HK Handel Østjylland oplever Cliff Præstegaard, at mobningen hænger tæt sammen med krisen. Medlemmerne ved, at det er svært at få et nyt arbejde, og de kæmper for de job, der er.

- Her bliver alle midler taget i brug. Skal man være den bedste medarbejder, betyder det, at de andre skal være knap så gode, og her oplever vi, at alle midler brugt i dag i forhold til før krisen. Det er som om, albuerne er blevet mere spidse end tidligere, siger Cliff Præstegaard.

Som medarbejder skal man selv sige fra og sætte grænser, men virkeligheden ser ofte anderledes ud.

- Mange tør ikke sige noget til deres chef, for de er bange for at blive fyret. Folk er blevet meget dårligere til at sige fra på grund af den økonomiske krise, siger Cliff Præstegaard.

Det understøttes af en stor ny undersøgelse om psykisk arbejdsmiljø fra fagforbundet Djøf. Den viser, at halvdelen af djøferne har ændret adfærd på grund af krisen. For eksempel stiller hver 3. færre krav, og hver 5. vælger at sige mindre fra over for ekstra opgaver.

Konsekvensen for de medarbejdere, der bliver mobbet og ikke får sagt fra, er ofte, at de må sygemelde sig og i sidste ende skifte job, fortæller formanden for HK Handel Østjylland.

- Vi har nogle, som bliver nødt til at holde ind og kaste op, når de nærmer sig arbejdspladsen. Simpelthen fordi de har det så dårligt. De fleste ender med en sygemelding, og mange har en ansættelseskontrakt, hvor de kan blive opsagt efter 120 sygedage, og det bliver de, siger Cliff Præstegaard.

Han mener, ledere burde uddannes i psykisk arbejdsmiljø, så de lærer at blive opmærksomme på, når der er noget galt.

 

 

Dagens Gossip