Læger hænges ud på nettet for bagateller

Lægerne føler sig hængt uretfærdigt ud, når de i årevis udstilles på nettet af myndighederne for mindre administrative fejl.

Ifølge Lægeforeningen er det system, der har fungeret siden 2006 med at sætte læger, der får kritik i patientklagesager, i en offentlig gabestok på nettet, kørt af sporet.

Ofte er der ifølge Lægeforeningen tale om fodfejl, som patienterne alligevel ikke kan bruge til noget som helst.

Til gengæld er det for lægerne meget ydmygende at ryge på den offentlige liste for småting ved siden af dømte læger som plastikkirurgen Jørn Ege.

Lægerne vil derfor have sundhedsminister Astrid Krag (SF) til at ændre den del af patientklagesystemet i forbindelse med en kommende evaluering.

- Udgør en læge en fare for patienterne, er det helt rimeligt, at navnet er tilgængeligt for patienterne. Men ellers tjener det ikke noget formål, siger formanden for Lægeforeningen, Mads Koch Hansen.

Danske Patienter bakker en stor del af kritikken op.

- Når det gælder de grove sager, hvor behandlingen truer patienters sikkerhed, skal der ikke være slinger i valsen.

- Men ellers mener vi, at læger og andet sundhedspersonale bliver dygtigere af at lære af deres fejl end af at blive udstillet. Og hvis det ikke gavner patienterne, hvorfor skal vi så hænge læger unødigt ud, siger direktør Morten Freil.

Ifølge lægernes formand ville listen - hvis man indskrænkede den til de sager, hvor patientens sikkerhed var på spil - også blive mere relevant for borgerne.

- Det er vigtigt, at vi får nogle gennemskuelige kriterier, som alle kan forstå og bruge, og som bør laves i et samarbejde mellem myndigheder, sundhedspersonale og patienterne, siger Morten Freil.

Lægeforeningen lancerer på sit repræsentantskabsmøde 12. og 13. april sit forslag til en ny model for offentliggørelse af patientklager.

/ritzau/

 

Dagens Gossip