Lav inflation: Så mange ekstra penge får du

Tøv ikke med at svinge dankortet. Den rekordlave inflation kommer nemlig også dig til gode.

Takket være den lave inflation er der sket et spring i reallønnen, som giver danskerne flere penge mellem hænderne.

Hele syv milliarder kan den store reallønstigning påvirke prisniveauet med, viser beregninger som Nykredit har foretaget for Børsen.

Flere økonomer forventer, at den lave inflation kan sparke gang i forbruget.

- At forbrugerne har flere penge vil normalt betyde, at de begynder at bruge mere. Og hvis det er tilfældet, så er det noget, der er med til at hjælpe den bedring, vi allerede har set i privatforbruget, yderligere op i gear, siger Tore Stramer, chef-analytiker hos Nykredit, til Børsen.

Forbrugertilliden er også steget den seneste tid, og sammen med den lave inflationsrate giver det en stærk kombination, mener Tore Stramer.

- Husholdninger ser mere lyst på fremtiden og har dermed også mod på at skrue op for forbruget. Og nu har de ikke alene modet, de har også muligheden, siger han til Børsen.

Hos Dansk Arbejdsgiverforening er de glade for, at lønvæksten holder sig på et konkurrencedygtigt niveau. Men de glæder sig også over reallønvæksten på forbrugernes vegne.

- Det er en unik situation, hvor vi både får en større købekraft og en forbedring af virksomhedernes konkurrenceevne. Det er jo to gode nyheder på én gang, siger vicedirektør i DA, Fini Beilin til Børsen.

Beregningen på syv milliarder er baseret på nye tal fra Dansk Arbejdsgiverforening, der viser en lønvækst på 1,8 procent.

Kombineret med den lave inflation på 0,9 procent sender det reallønnen op på sit højeste niveau siden efteråret 2009.

 

Dagens Gossip