Løkke vil sætte jobcentrene på prøve

Landets 153.000 arbejdsløse skal selv kunne bestemme, om de vil bruge det lokale jobcenter til at hjælpe sig med at komme i job, eller om de vil benytte en privat virksomhed som ISS.

Det er Venstres nye beskæftigelsesudspil, der bliver præsenteret på partiets sommergruppemøde i morgen, fredag.

- Vores forslag går ud på, at hvis man er arbejdsmarkedsparat, så skal man kunne vælge sin egen jobformidler, siger Lars Løkke Rasmussen til DR.

I forslaget fremgår det, at staten skal give de virksomheder, der hjælper ledige i job, penge for det.

- Så hvis man er smed og er arbejdsløs, så skal man kunne gå til Dansk Metal. Men Dansk Metal skal selvfølgelig have penge for at hjælpe, uddyber Lars Løkke Rasmussen.

Han understreger dog, at beløbet først vil blive udbetalt, når virksomheden har hjulpet den ledige i job.

- Altså "no cure, no pay". Patienten skal helbredes først, siger han.

Forslaget kommer oven på en sommer, der har budt på kritik af jobcentrenes evne til at få de ledige i arbejde. Lars Løkke Rasmussen er heller ikke imponeret af jobcentrene, som han nu vil give konkurrence.

- Der er sikkert meget af det, der sker på jobcentrene, som fungerer godt, men der er også meget, der ikke fungerer godt nok, siger Venstres formand.

I forslaget nævner Venstre fagforeningen Dansk Metal som det gode eksempel. Siden januar har Dansk Metals a-kasse hjulpet over 1300 medlemmer i job - dog uden at få penge for det af staten. Men det kan de fremover få med Venstres forslag.

- Det er et interessant forslag. Jobformidling byder vi meget gerne ind på, fordi vi mener, at vi har noget at tilbyde, siger Jens Frank, der er arbejdsmarkedschef hos Dansk Metal, til DR.

- Vi kender vores medlemmer og deres uddannelse, mens vi også har kontakten til virksomhederne

Også hos den private servicevirksomhed ISS er Annette Schandorph, der er afdelingschef, begejstret for Venstres udspil.

- Det er en god idé, at det ikke kun er det offentlige, der har monopol på at lave jobformidling.

- Hos ISS har vi i mange år arbejdet med at samarbejde med jobcentrene, og vi har så stor erfaring og kompetencer, at det i hvert fald er et område, vi vil kaste os ind i, siger hun.

/ritzau/

 

Dagens Gossip