Lungeinfektion gør Hugo Chavez svag

Venezuelas præsident, Hugo Chávez, har pådraget sig en voldsom lungebetændelse, og hans tilstand er fortsat alvorlig.

- Der er opstået komplikationer som følge af en alvorlig lungebetændelse, oplyser Venezuelas informationsminister, Ernesto Villegas, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Lungebetændelsen giver blandt andet Chávez vejrtrækningsproblemer.

Den 58-årige mangeårige Venezuela-leder modtager nu medicinsk behandling på et hospital i Cubas hovedstad, Havana, hvor han er indlagt efter en kræftoperation.

De seneste dage har han været omgivet af flere af Venezuelas højtstående politiske skikkelser.

Blandt andre parlamentsformand Diosdado Cabello, vicepræsident Nicolas Maduro, justitsminister Cilia Flores og forskningsminister Jorge Arreaza, som også er præsidentens svigersøn.

Maduro er siden vendt tilbage til hjemlandet, hvor han torsdag besøgte en kaffeplantage i hovedstaden Caracas - en af den slags offentlige optrædener, som Chávez er kendt for.

Chávez har udpeget Maduro som sin efterfølger, hvis han ikke er i stand til at fortsætte på posten.

Chávez er ikke blevet set offentligt eller har givet lyd fra sig siden 11. december, hvor han fløj til Cuba for at få foretaget sin fjerde kræftoperation.

Regeringen i Venezuela har erkendt, at der er opstået komplikationer i kølvandet på kræftoperationen, men det har været småt med konkrete oplysninger om præsidentens tilstand.

Samtidig med, at der ikke kommer præcise meldinger fra officielt hold om, hvordan det går med præsidenten, er rygterne begyndt at svirre blandt venezuelanerne.

Opposition kræver, at regeringen fortæller, hvad Chávez fejler. Situationen skaber usikkerhed om landets fremtid, lyder det.

- Det er afgørende, at regeringen handler på en måde, der indgyder tillid, siger Ramon Aveledo, der er leder af oppositionsgruppen MUD, ifølge nyhedsbureauet AFP.

- Den officielle version (om Chávez' helbred, red.) skjuler flere oplysninger, end den giver, tilføjer oppositionslederen ifølge BBC.

Hugo Chávez blev genvalgt til endnu en seksårig periode på præsidentposten i oktober.

Efter planen skal han tages i ed torsdag den 10. januar, men det er endnu uklart, om han er i stand til at varetage embedet.

Myndighederne i Venezuela har ikke oplyst, hvilken form for kræft Chávez lider af.

/ritzau/

 

Dagens Gossip