Messerschmidt: Brud på tilliden

- Det er et fundamentalt brud på tilliden mellem EU og USA.

Sådan lyder ordene fra den danske EU-parlamentariker Morten Messerschmidt (DF) efter det tyske magasin Der Spiegel kunne afsløre, at den amerikanske efterretningstjeneste har aflyttet og overvåget en række centrale EU-kontorer.

Overvågning af fjendtligt magter er én ting, siger Morten Messerschmidt.

- Det er klart, at man overvåger sine borgere mod terror og den slags. Men det er jo rene politiske informationer, som USA har været ude efter, og det er fuldstændig uacceptabelt, siger EU-parlamentarikeren.

Parlamentet sidder i disse dage i de indledende faser af en kommende frihandelsaftale, hvor EU-Parlamentet er ved at fastsætte sit mandat over for USA.

Og det kan skabe store problemer for EU, at USA måske har lyttet med i den interne kommunikation mellem EU-landene, mener Morten Messerschmidt.

- Hvis amerikanerne sidder og har overvåget de korrespondancer, der har været mellem parlamentarikerne og mellem parlamentet og rådet, så er det jo meget problematisk, siger han og fortsætter:

- Hvis man på den måde kender sine modstanderes ømme tæer, så stiller det jo EU i en klart ringere forhandlingssituation, og at en, i udgangspunktet, venligt stillet magt som USA griber til den her slags midler over for EU, det synes jeg er bekymrende.

Morten Messerschmidt tror ikke på, at forhandlingerne omkring frihandelsaftalen vil komme videre, før USA forklarer sig overfor EU.

- Jeg tror det bliver svært at komme videre med frihandelsforhandlingerne, før USA er kommet med en kommentar og et svar på, hvad det her har handlet om, siger han og peger samtidig på, at afsløringerne afslører problemer i EU's interne sikkerhedspolitik.

- En ting er at amerikanerne, som i udgangspunktet er venligsindede over EU, sidder og lytter med, men hvad så med kineserne og russerne?, siger han.

/ritzau/

 

Dagens Gossip