Næste år kommer der flere penge på lommen

I 2013 vil man igen kunne fylde indkøbsvognen med dagligvarer uden at føle sig flået.

Nordea forventer, at reallønnen stiger en smule næste år - altså at lønningerne stiger mere end priserne. Det vil i givet være første gang i fire år, at det sker.

- Det skyldes, at inflationen falder, fordi fedtafgifterne bliver rullet baglæns, og vi får heller ikke sukkerafgift, siger forbrugerøkonom i Nordea, Ann Lehmann Erichsen til Newspaq.

Det seneste år er priserne steget med 2,3 procent. Samtidig er lønningerne kun steget med 1,4 procent, og det har danskerne kunnet mærke.

- Mange har nok tænkt, at pengene ikke rækker. Ting, de plejer at købe, koster mere. Det er dyrt at fylde benzin på bilen, og smør og piskefløde er oppe i pris på grund af fedtafgifter, siger Ann Lehmann Erichsen.

Nordea forventer, at inflationen næste år lander på 1,7 procent, og lønnen stiger 1,8 procent i det private.

- Samtidig kan vi glæde os over, at alle i job får skattelettelser, siger Ann Lehmann Erichsen.

Det er tredje år i træk, at lønnen halter efter priserne. I følge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd skal man 30 år tilbage for at finde en tilsvarende periode.

Inflationen det seneste år trækkes især op af tre ting: Dyrere husleje i lejebolig, dyrere fødevare, og endelig er det blevet dyrere at låne penge i bank og realkreditinstitut.

Alene husleje til helårsbolig vægter 0,6 procentpoint af de 2,3 procent. Fødevare vægter 0,4 procentpoint.

- Så hvis du bor i egen bolig og ikke spiser noget, så har du ikke en inflation på 2,3 procent men kun på 1,3 procent, siger Jan Strørup Nielsen, senioranalytiker i Nordea.

 

Dagens Gossip