Næste år kommer der flere penge på lommen

I 2013 vil man igen kunne fylde indkøbsvognen med dagligvarer uden at føle sig flået.

Nordea forventer, at reallønnen stiger en smule næste år - altså at lønningerne stiger mere end priserne. Det vil i givet være første gang i fire år, at det sker.

- Det skyldes, at inflationen falder, fordi fedtafgifterne bliver rullet baglæns, og vi får heller ikke sukkerafgift, siger forbrugerøkonom i Nordea, Ann Lehmann Erichsen til Newspaq.

Det seneste år er priserne steget med 2,3 procent. Samtidig er lønningerne kun steget med 1,4 procent, og det har danskerne kunnet mærke.

- Mange har nok tænkt, at pengene ikke rækker. Ting, de plejer at købe, koster mere. Det er dyrt at fylde benzin på bilen, og smør og piskefløde er oppe i pris på grund af fedtafgifter, siger Ann Lehmann Erichsen.

Nordea forventer, at inflationen næste år lander på 1,7 procent, og lønnen stiger 1,8 procent i det private.

- Samtidig kan vi glæde os over, at alle i job får skattelettelser, siger Ann Lehmann Erichsen.

Det er tredje år i træk, at lønnen halter efter priserne. I følge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd skal man 30 år tilbage for at finde en tilsvarende periode.

Inflationen det seneste år trækkes især op af tre ting: Dyrere husleje i lejebolig, dyrere fødevare, og endelig er det blevet dyrere at låne penge i bank og realkreditinstitut.

Alene husleje til helårsbolig vægter 0,6 procentpoint af de 2,3 procent. Fødevare vægter 0,4 procentpoint.

- Så hvis du bor i egen bolig og ikke spiser noget, så har du ikke en inflation på 2,3 procent men kun på 1,3 procent, siger Jan Strørup Nielsen, senioranalytiker i Nordea.

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip