Nedtur for fængslet partileder i Ukraine

Ukraines præsident Viktor Janukovitjs regerende Regionernes Parti har mandag ifølge prognoserne for parlamentsvalget et forspring på 37 procent af vælgerne i forhold til den fængslede tidligere premierminister Julia Timosjenkos oppositionspartis 21 procent.

Med en fjerdedel af stemmesedlerne fra søndagens valg optalt ligger kommunisterne på tredjepladsen med 15 procent, fulgt af verdensmesteren i sværvægtsboksning, Vitali Klitsjkos nye Udar-partis 12 procent.

Valget til de 450 pladser i parlamentets Verkhovna Rada-kammer er en vigtig prøve for Ukraines skrøbelige demokrati.

Men det overskygges af fængslingen af Timosjenko, som har tilbragt mere end et år i fængsel for magtmisbrug, som hun anklages for at have begået, da hun tidligere bestred posten som premierminister.

De officielle, tidlige tal adskiller sig markant fra den valgstedsmåling, udført af Den Demokratiske Initiativfond, som giver Janukovitjs regerende Regionernes Parti 28 procent af stemmerne mod 25 procent til Timosjenkos Fædrelandsalliance.

Fire andre valgstedsmålinger giver tilsvarende billeder af parlamentsvalget.

På baggrund af offentliggørelsen af valgstedsmålingen ønsker premierminister Mikola Asarov det regerende parti "tillykke med sejren".

Næstformanden i Timosjenkos parti, Oleksandr Turtjinov, siger på den anden side, at valget viser folkets manglende opbakning til regeringen.

Hans parti og andre ukrainske observatører siger, at der har været tilfælde af valgsvindel, heriblandt køb af vælgere. Oppositionen frygter, at flere svigagtige numre vil dukke op i forbindelse med stemmeoptællingen.

Valgobservatører fra Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa, OSCE, ventes at fremlægge deres syn på valghandlingen på et møde mandag klokken 13.30.

Kilde: AFP

 

 

Dagens Gossip