Nordkoreas unge leder rækker hånden mod syd

Nordkoreas unge leder, Kim Jong-un, har skudt det nye år ind ved at overraske naboerne i syd med en udstrakt hånd og love sine undersåtter i det udsultede land bedre tider.

- 2013 bliver et år med store nyskabelser og forandringer, som vil medføre et radikalt skifte, bebuder han i sin tv-transmitterede nytårstale, som i sig selv markerer nye tider.

Det er nemlig 19 år siden, en nordkoreansk leder sidst har holdt en nytårstale.

Kim Jong-un har genoplivet en tradition fra sin afdøde farfar, den kommunistiske stats grundlægger Kim Il-sung, som frem til sin død i 1994 plejede at gå ind i det nye år med bombastiske taler på det statsstyrede tv.

Hans far, Kim Jong-il, som døde i december 2011, viste sig sjældent offentligt og delagtiggjorde kun nordkoreanerne i sine nytårstanker på lederplads i de officielle dagblade.

Det fattige Nordkorea, som er afhængig af økonomisk hjælp udefra, prøveaffyrede i december en langdistanceraket og øgede dermed nok engang spændingerne på den delte koreanske halvø.

Kim Jong-un siger i sin nytårstale, at rakettesten skal være med til at bringe Nordkorea ind i en ny tidsalder, hvor landet skal udvikle sig til en "økonomisk kæmpe" ved hjælp af landbruget og industrien, mens indbyggerne får forbedret deres levestandard.

Nordkorea hævder, raketten er del af et fredeligt satellitprogram. USA, Sydkorea og andre lande mener til gengæld, at der er tale om en fordækt udvikling af interkontinentale raketter, der kan medføre atomsprænghoveder.

- Konfrontationen mellem nord og syd skal fjernes som et vigtigt skridt til at afslutte landets splittelse og opnå genforening, siger Kim Jong-un i tv-talen uden at komme med konkrete forslag.

- Historien viser os, at konfrontationer mellem landsmænd ikke fører til andet end krig, tilføjer diktatoren, som skønnes at være i slutningen af 20'erne.

Den unge diktators udstrakte hånd mødes dog med skepsis af analytikere, som er vant til storladen retorik fra styret i Pyongyang.

Oftest kommer den slags opblødninger, når Nordkorea har brug for nødhjælp og andre håndsrækninger fra Sydkorea.

- Det er åbenbart en besked om, at han har planer om at aflive den nuværende åbne konfrontation, siger Kim Tae-woo, der er Nordkorea-ekspert ved Korea-instituttet for National Genforening, til nyhedsbureauet Reuters.

- Men sådan et skridt betyder ikke nødvendigvis noget væsentligt kursskifte, tilføjer han.

/ritzau/dpa

 

 

Dagens Gossip