Obama om Putin: Han ligner et barn

Barack Obama afviser, at han har et dårligt forhold til Ruslands præsident, Vladimir Putin, efter at den amerikanske præsident for nylig droppede et planlagt topmøde i Moskva.

Men Obama siger, at Putin nogle gange kan fremstå "som et barn, der keder sig bagest i klasseværelset".

Relationerne mellem USA og Rusland blev forværret, da Rusland valgte at give den eftersøgte whistleblower Edward Snowden asyl. Det fik Obama til at aflyse et russisk-amerikansk topmøde.

- Jeg ved, at pressen godt kan lide at fokusere på kropssprog, og han (Putin, red.) har det her dovne udtryk, hvor han ligner et barn, der keder sig bagest i klasseværelset.

- Men sandheden er, at når vi taler sammen, så får vi ofte meget ud af det, siger Barack Obama ved et pressemøde i Det Hvide Hus.

Ifølge USA's præsident er de antiamerikanske toner taget til i Rusland, efter at Vladimir Putin er blevet præsident igen.

I en indirekte kritik af den russiske leder fremhæver Obama, at "USA så mange fremskridt i forholdet til Rusland, da Medvedev var præsident."

Relationerne mellem de to magter er dog ikke frosset helt til. Fredag blev der afholdt møde i Washington, hvor amerikanerne og russerne drøftede situationen i Syrien.

Mødet kom i stand selv om forholdet mellem USA og Rusland er blevet klart forværret i den senere tid - ikke mindst i forbindelse med Snowden-krisen. Ved drøftelserne om Syrien var der enighed om at fortsætte dialogen.

Ruslands udenrigsminister, Sergei Lavrov, understreger, at "relationerne mellem Moskva og Washington ikke er brudt sammen."

- Det står klart, at vi ikke skal vente nogen kold krig. Vi skal ikke vente en alvorlig krise, siger Lavrov.

USA og Rusland gentog fredag, at det er vigtigt at få en Syrien-fredskonference i stand i Geneve så hurtigt som muligt.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip