Pædagoger skal kunne førstehjælp

Hvert år må omkring 20.000 børn fra daginstitutioner på skadestuen, viser tal fra Statens Institut for Folkesundhed.

Alligevel har et flertal af kommunerne ifølge Politiken ingen retningslinjer for, om personalet skal kunne førstehjælp. Det viser en rundspørge, som avisen har foretaget.

Men det burde kommunerne have, mener de to fagforbund Bupl og Landsforeningen for Socialpædagoger (LFS).

- For min skyld må det gerne blive et lovkrav, siger Bupl-formand Henning Pedersen til Politiken.

Det er op til kommunerne selv at fortolke dagtilbudslovens ord om, at det løbende skal vurderes, om de ansatte "har de tilstrækkelige kompetencer i forhold til, om opholdet er pædagogisk og sikkerhedsmæssigt forsvarligt".

Læge og lektor i genoplivning og akut medicin ved Aarhus Universitet Bo Løfgreen vurderer, at en betydelig del af de 20.000 årlige skadestuebesøg kan undgås, hvis pædagogerne kan førstehjælp på stedet.

Det kan give en betragtelig samfundsøkonomisk besparelse. Og ikke mindst kan førstehjælp afbøde alvorlige konsekvenser, siger han.

Inden for de seneste år er der i flere danske daginstitutioner sket flere tragiske ulykker. I Vallensbæk døde en treårig dreng af hjertestop i en børnehave, og en anden mistede livet i en børnehave i Vemmelev, da han blev kvalt af sin elefanthue under leg.

Kommunernes Landsforening (KL) er dog ikke indstillet på "yderligere statslig detailregulering", lyder det fra direktør Jane Wiis.

Børne- og undervisningsminister Christine Antorini (S) har heller ingen aktuelle planer om at ændre loven:

- Kommunalbestyrelsen er ansvarlig for organisering og drift af dagtilbud og dermed også ansvarlig for at vurdere, om opholdet er pædagogisk og sikkerhedsmæssigt forsvarligt, siger Christine Antorini til Politiken.

/ritzau/

 

Dagens Gossip