Pigerne rykker fra drengene i skolen

Pigerne klarer sig langt bedre end drengene i folkeskolen.

Otte års afgangsprøver i folkeskolen viser, at piger scorer bedre karakterer i fire ud af fem af folkeskolens vigtigste fag, skriver metroXpress.

I dansk scorer pigerne endda i gennemsnit en hel karakter højere end drengene. Kun i matematik har drengene klaret sig bedre, og det kun siden 2006.

- Vi ser klokkeklart, at drengene halter efter pigerne i fire ud af fem fag. Det er ret massivt, og forskellen er egentlig ret stor - en halv til en hel karakter, siger Mie Dalskov Pihl, der er senioranalytiker i AE-Rådet og har lavet analysen, til metroXpress.

Det er ikke karaktererne alene, der giver grund til bekymring, men hvad drengenes dårlige resultater i folkeskolen betyder for dem i fremtiden, forklarer hun.

- At få en uddannelse efter folkeskolen er det allervigtigste i et ungt menneskes liv, siger Mie Dalskov Pihl.

- En uddannelse spiller ind på fattigdom, tilknytning til arbejdsmarkedet, størrelsen af pensionen - altså alle de ting, der har betydning for, hvilke levevilkår man får. Og i fremtiden bliver det enormt svært at klare sig uden uddannelse, tilføjer hun.

Men der er ikke grund til at ringe med den store alarmklokke endnu, mener seniorforsker Inge Henningsen fra DPU, Aarhus Universitet, der forsker i køn og uddannelse.

- Man mangler at vise, at karaktererne er afgørende for, hvordan de klarer sig senere i livet, siger hun.

- Karakterer er et udtryk for, hvilken indsats drenge og piger gør. Og man kan være bekymret for, at man ikke har lavet en skole, hvor drenge synes, det er sejt at være dygtig, tilføjer Inge Henningsen.

Aarhus-forskeren mener, at det er "alarmerende", hvis holdningen er, at man ikke vil gøre sig umage i skolen. Dermed risiker man at fortsætte med have den indstilling i sin videre færd, lyder det.

/ritzau/

 

Dagens Gossip