Polakker truer traditionsrig dansk frugtavl

En frostkold morgen i maj måned sætter nu sit præg på årets æblehøst, som blev skudt i gang for små tre uger siden.

25-30 procent færre æbler når ud til danskerne end sidste år, men et enkelt års dårlig høst er faktisk den mindste af de danske frugtavleres bekymringer.

- Frugtavlerne har tabt penge i adskillige år. Produktionen falder hvert år, og der er ikke kommet nogen nye plantager til i rigtigt mange år. Der bliver ikke længere plantet noget, så der er en stor risiko for, at det er noget der er på vej til at uddø, siger Lauritz Balle fra Danske Frugtavlere til Newspaq.

Selvom danskerne er blevet meget bedre til at spise frugt, så er det kun 30 procent af de æbler, der bliver lagt indkøbskurven, som er dyrket i Danmark.

Ifølge Laurits Balle bærer et globaliseret æblemarked skylden for de danske æblers fallit.

Polen er i dag det største æbleland i Europa, men også de sydeuropæiske frugtavlere kan producere dobbelt så meget som de danske frugtavlere - blandt andet på grund af varmere temperaturer. Varmen giver søde æbler som f.eks. Pink Lady, som er særligt populære hos børnefamilier.

Samtidig er det svært for de danske frugtavleres økonomi at hamle op med markedsføringskampagner bag lige præcis æbler som Pink Lady.

Hos Coop oplever man, at interessen for danske æbler er stor, men det er stadig allermest salg i de søde udenlandske æbler.

- Der er ingen tvivl om, at særligt Pink Lady er vores største sællert blandt æbler overhovedet. Hvis man ikke kan lide æbler med lidt bid i, så er Pink Lady de danske æblers fjende nummer et, siger Morten Brix Christiansen, frugtchef i Coop.

Coop markedsfører for tiden de danske æbler med særlig ildhu, for at sikre at danskerne ikke overser dem.

Nu forsøger Danske Frugtavlere at lancere to nye æblesorter, der sammen med gamle danske kendinge skal konkurrere med de udenlandske æbler. Sorterne Rubens og Junami henvender sig mere til de yngste, som forlanger, at æblerne er lidt mere sprøde og lidt mere søde, forklarer Laurits Balle.

 

Dagens Gossip