Psykiater: Skoleskyderi kan skyldes paranoia

Det er sandsynligvis paranoia, der fik den 20-årige Adam Lanza til at gå amok og skyde løs på en skole i Newtown, Connecticut i USA fredag.

Det vurderer den danske retspsykiater Henrik Day Poulsen ud fra de forhåndsliggende oplysninger, der er om sagen indtil videre.

- Der er ganske sparsomme oplysninger, men hvis jeg skal komme med et gæt, tror jeg, han var svært psykisk syg ud fra de ting, jeg har hørt, siger han til Ritzau.

- Og de undersøgelser, man kender til om, hvorfor sindssyge folk handler voldeligt, viser, at det typisk handler om paranoia - at folk føler sig truet af andre, og derfor handler drastisk, tilføjer retspsykiateren.

Han understreger, at han ikke kan sige noget med sikkerhed, men gætter ud fra sin professionelle baggrund og foreløbige viden om sagen.

I alt nåede Lanza at dræbe 26 mennesker på Sandy Hook Elementary School - heriblandt 20 børn - inden han valgte at skyde sig selv.

Og Henrik Day Poulsen gør opmærksom på, at netop den handling gør det svært at blive 100 procent klog på, hvad det er, der fik ham til at gå amok.

- Problemet med de her skoleskyderier er, at gerningsmændene typisk altid er blevet skudt eller selv har begået selvmord. Så vi psykiatere har ikke mulighed for at undersøge dem og blive klogere, siger han.

Poulsen vurderer dog, at fordi Adam Lanza havde iført sig en skudsikker vest samt havde sin brors identifikationspapir på sig, så er det realistisk at tro, at han forsøgte at beskytte sig selv mod noget.

Hvad det så har været, kan man aldrig vide med sikkerhed.

- Hvis man er svært paranoid - så skal der ingenting til. For eksempel kan et ord i TV, en ukendt bil på gaden eller en telefonopringning blive tolket som, at der er nogle, der vil en til livs, forklarer Henrik Day Poulsen.

- Så hvis han har været paranoid, så kan det have været den mindst ligegyldige detalje, der satte det hele i gang, tilføjer han.

Det er dog ikke til at vide, hvordan det så har udspillet sig i Lanzas liv optil skyderiet. Folk, der lider af ekstrem paranoia, kan nemlig være gode til at skjule deres tanker, forklarer retspsykiateren.

/ritzau/

 

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip