Regeringen: Ledigheden topper først i 2013

Regeringen skruer nu voldsomt ned for optimismen og regeringens hidtidige forventninger til dansk økonomi i år og næste år.

Danskerne skal forvente, at arbejdsløsheden bliver ved med at stige og først topper i første halvdel af 2013 på 168.000 personer, forventer regeringen.

Samtidig ændrer regeringen sit hidtidige skøn for væksten fra en positiv vækst på 0,9 procent til en negativ vækst på 0,4 procent for i år.

Regeringen ser også mere dyster på udviklingen i privatforbruget og på boligmarkedet, hvor boligpriserne ifølge regeringens opgørelse er faldet i 2012 og ventes at stå stille næste år.

Dermed er 2012 blevet et værre år for dansk økonomi, end regeringen har forventet, erkender økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R), som torsdag præsenterer de dystre tal i Økonomisk Redegørelse, der offentliggøres tre gange om året.

- Lad det være sagt med det samme: 2012 bliver hverken det år, vi havde håbet på eller forventet.

- Det har desværre vist sig, at det vil tage længere tid for dansk økonomi at komme sig over tilbageslaget.

- Og selvom vi ikke er lige så hårdt ramt som andre lande, skal vi berede os på, at det bliver hårdt arbejde og kommer til at tage længere tid, før dansk økonomi for alvor er kommet sig, siger Margrethe Vestager.

Da S-R-SF-regeringen i august fremlagde sit udspil til finanslov, forventede regeringen en vækst på 0,9 procent i år og 1,7 procent i 2013. Forventningen til væksten næste år er nu dæmpet til 1,2 procent i 2013, men regeringen forventer altså fortsat positiv vækst i 2013.

Ledigheden ventes samtidig at falde fra midten af 2013, så den om et år er lavere end i dag.

I forvejen ligger ledigheden væsentligt under niveauet i tidligere perioder med svage konjunkturer og er kun steget lidt i år trods fald i produktionen. Det vidner grundlæggende om et velfungerende arbejdsmarked.

- I de grå udsigter har vi også positive lyspunkter. Der er stadig udsigt til en jævn vending i økonomien i de kommende år.

- Vi forventer, at ledigheden vil begynde at falde fra midten af næste år, og om et år er lavere end i dag. Det er en væsentlig pointe. Og mindst lige så vigtig er vores langtidsledighed lav både set i et internationalt og et historisk perspektiv, siger Margrethe Vestager.

Ifølge Margrethe Vestager er en af forklaringerne på tilbagegangen i dansk økonomi i 2012 den voldsomme statsgældskrise i de sydlige eurolande, som påvirker Danmark.

I løbet af 2012 er der imidlertid både på EU-plan og i de enkelte lande taget en række initiativer, som betyder mere ro på de finansielle markeder og letter presset på de særligt udsatte sydeuropæiske økonomier.

Det giver mulighed for, at væksten og tilliden efterhånden kan vende tilbage til både den europæiske og den danske økonomi, vurderer regeringen.

Samtidig vil skattereformen og de lave renter næste år hæve de danske familiers rådighedsbeløb, og det vil medvirke til væksten, skønner regeringen.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip