S om Elbæks Snowden-forslag: Meget dårlig idé

Det udløser kontant socialdemokratisk hovedrysten, når tidligere kulturminister Uffe Elbæk (R) mener, at Danmark bør tilbyde asyl til den kontroversielle amerikanske whistleblower Edward Snowden.

- Det er en meget dårlig idé, synes vi. Uanset hvor vigtig en diskussion, Snowdens oplysninger har afstedkommet, så er han amerikansk statsborger, og USA har et ønske om et retsopgør med ham, siger Socialdemokraternes udenrigsordfører, Jeppe Kofod.

- Og det skal en retsstat have lov til. Specielt når det er en retsstat som USA, som vi langt hen ad vejen deler værdier med.

Uffe Elbæk erklærede sig på sin facebookprofil onsdag aften enig med en klumme i Politiken, der mener, at det vil være moralsk rigtigt at give Edward Snowden dansk asyl.

Uffe Elbæk undrede sig samtidig over, at Snowden ikke har været debatteret på Christiansborg. Men det forstår Jeppe Kofod ikke.

- Jeg synes, at det har været diskuteret. Især de ting, der har med Europa at gøre. Sagen om spionage mod europæiske ambassader har selvfølgelig fået reaktioner. Så jo, de ting, der har med Danmark at gøre, har vi reageret på.

Enhedslistens gruppeformand, Per Clausen, har onsdag erklæret sig enig med Uffe Elbæk. Og Clausen nævner samtidig, at regeringen har berøringsangst over for emner, der kan opfattes negativt af USA.

Den udmelding undrer Jeppe Kofod sig også over.

- Det mener jeg ikke, at han har ret i. Det er misforstået. Vi har masser af diskussioner med USA, men det er jo sådan, at når man er tætte allierede, så diskuterer man oftest face-to-face, som gode venner gør.

- Vi er jo imod deres dødsstrafsprogram. Og vi har også råbt højt om de programmer, der bryder torturkonventionen. Eksempelvis det, der foregår på Guantanamo. Så vi - ikke mindst den nuværende regering - har altså rejst sager over for USA, siger han.

/ritzau/

 

Dagens Gossip