Så sliksultne er danskerne

Måske har du lige tømt julehjerterne for slik for tredje gang i disse juledage, men tænker du nogensinde over, hvor tit du spiser slik resten af året?

Newspaq har spurgt danskerne, og der er ingen tvivl om, at vi er glade for de søde sager.

Halvdelen af danskerne spiser slik et par gange om ugen, mens hver syvende af os spiser slik hver eneste dag. Det viser en undersøgelse, som analysebureauet Wilke har lavet for Newspaq.

Men spiser man for meget slik, risikerer man enten at blive overvægtig eller at det tager pladsen op for den sunde mad, der skal bidrage med vitaminer og mineraler. Det fortæller senior rådgiver fra DTU's Fødevareinstitut, Jeppe Matthiessen.

- Det anbefales, at højst ti procent af energiindtaget kommer fra sukker. Det er af hensyn til, at man får de næringsstoffer, man har brug for i forhold til at få vitaminer, mineraler og kostfibre nok, siger han.

Sukker kaldes populært for tomme kalorier. Det giver kroppen energi, men der følger hverken vitaminer eller mineraler med. Desuden kan slik give blodsukkerudsving, der gør, at du spiser mere, end du har brug for - og så bliver du tungere på badevægten.

- Ens blodsukker stiger og falder hurtigt igen, når man spiser slik, og det er formentlig årsag til, at man bliver sulten, og så kan man starte forfra igen hurtigere.

- Det er bedre med et stabilt blodsukker, som man får ved at spise de gode kulhydrater, altså sådan noget som frugt og grønt og fuldkornsprodukter, siger Jeppe Matthiessen.

Hovedkilderne til sukker er sodavand og saft, samt slik og chokolade. Desuden fortæller han, at børn spiser mest slik, mens de ældste spiser mindst.

- Folk indtager generelt for meget sukker indtil de kommer op i midten af 30'erne, når man ser på, hvor meget der er plads til, hvis man vel at mærke vil spise sundt, siger Jeppe Matthiessen.

Så måske er du netop kommet i tanker om et nytårsforsæt for det kommende år?

Jeppe Matthiessen erkender, at det kan være svært at holde sukkerindtaget på et rimeligt niveau i julen, men han har et godt råd til alle:

- Jeg synes jo, at folk hellere skulle fokusere på lidt men godt. Få et ordentligt stykke chokolade og så måske få lidt mindre af det og lidt sjældnere. Spis noget, der giver dig en smagsoplevelse i stedet for at vælte dig i en masse sukkerslik, siger han.

Top partnere


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

Dagens Gossip