Sensationel antilope-tvillingefødsel i Aalborg

Det er en stolt sabeloryx antilopehun, der nu kan vise sine tvillinger frem i Aalborg Zoo. Det er første gang, at der er født antilopetvillinger i Aalborg.

- Det er første gang nogensinde, vi her i Aalborg Zoo oplever, at der fødes tvillinger hos disse antiloper, og på verdensplan sker det kun en gang ud af 100. Så det er meget specielt, siger chefzoolog Jens Sigsgaard.

Tvillingparret er født mellem jul og nytår, og i sabeloryxflokken er der kommet ikke færre end 10 kalve indenfor de sidste tre uger, oplyser Zoo.

Den smukke, snehvide sabeloryx med de enorme, krumme horn er et af verdens mest udryddelsestruede dyr og forsvandt faktisk helt fra naturen i 1980'erne.

Den levede oprindeligt i de hede, tørre halvørken- og ørkenområder i Nordafrika, men deres smukke horn gjorde dem til yndet jagtbytte og førte til, at de blev fuldkommen udryddet i naturen.

Heldigvis var der allerede sat store avlsprogrammer i værk i de store zoologiske haver, hvor også Aalborg Zoo deltog og stadig deltager, da det er den eneste danske zoo, der holder denne stærkt truede antilope.

Senere er småflokke blevet sat tilbage i naturen i store indhegnede områder, hvor de beskyttes mod krybskytter.

Oryxen er meget hårdfør og kan tåle, at dens kropstemperatur stiger til 45 grader.

Den sveder nemlig ikke, for det koster dyrebart vand, og i stedet oplagrer den solens varme i kroppen, og den hvide farve sørger for at kaste meget af solens lys tilbage.

I naturen får den stort set alt det vand, den behøver, ved at æde blade, græs og diverse frugter.

Aalborg Zoo har sendt mange kalve til andre europæiske zoologiske have.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip