Skat slår ned på multinationale selskaber

2012 kan blive et yderst dyrt år for de multinationale selskaber i Danmark.

I hvert fald får selskaberne et ekstraordinært stort skattesmæk i år, fordi Skat mistænker dem for at have misbrugt Transfer pricing til at sænke skattebetalingerne. Det skriver dr.dk.

Skat har gennemgået en stribe store koncerners interne handler mellem egne selskaber i Danmark og andre lande.

Handlerne har ifølge Skat skrumpet selskabernes skattepligtige indkomst med mindst 15 milliarder kroner i 2012. Penge, som selskaberne nu vil blive afkrævet skat af i Danmark.

- Det er ikke sådan, at store selskaber som udgangspunkt snyder. Men de prøver selvfølgelig reglerne af til grænsen, og der er dukket flere sager op i år end før, siger skattedirektør Rasmus Bo Andersen til DR Nyheder.

En multinational koncern kan for eksempel sælge en vare - det kan være retten til at markedsføre et produkt i Danmark - til moderselskabet, der er registreret i et skattely. Det kaldes Transfer pricing.

Hvis prisen sættes højt, kan hele overskuddet i det danske selskab forsvinde, og på den måde ender den skattepligtige indkomst i skattely, mens de danske skattemyndigheder står tilbage med et nul i selskabsskat.

Ifølge Skat har de multinationale selskaber nedskrevet deres skattepligtige indkomst med næsten 6,2 milliarder kroner i 2011 og 6,3 milliarder i 2010.

I 2009 - det hidtidige rekordår - krævede Skat forhøjelser af store selskabers skattepligtige indkomst på 15,3 milliarder. Men den rekord bliver altså slået i år, fortæller skattedirektøren til TV-Avisen.

- Forventningen er, at vi får en større indtjening end nogensinde før, siger Rasmus Bo Andersen.

Det er dog ikke sikkert, at der er udsigt til et ekstra milliardbeløb i statskassen. For selvom skattemyndighederne graver dybt i regnskaberne og sender ekstra regninger til de multinationale selskaber, så betaler de sjældent frivilligt.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip