Soldaterformand: Hån at hemmeligholde rapport

17/09/2012 15:50

Newspaq

Nyheder
Det er en hån mod forsvarets ansatte, at de ikke må se en rapport, der skal danne grundlag for milliard-besparelser i forsvaret. Det mener Flemming Vinther, der er formand for Hærens Konstabel og Korporalforening. - Det er ikke rimeligt over for forsvarets ansatte, at deres fremtid skal afgøres af rapporter, som kun kommer til offentlighedens kendskab via pressens arbejde, siger han til Newspaq. Berlingske har i dag fået fat i konklusionerne fra en omfattende analyse, som konsulentfirmaet McKinsey har lavet af det danske forsvar. Analysen skal bruges som grundlag for de politiske forhandlinger, der i løbet af de kommende måneder skal resultere i en beskæring af forsvarsudgifterne med 2,7 milliarder kroner fra 2015. - Det frustrerer os meget, at vi ikke må se rapporten. For hvis den kom ud til offentligheden, kunne man få en diskussion på et mere oplyst grundlag. - Man må gå ud fra, at det, man er kommet frem til i denne rapport, kan man stå på mål for. Så lad os da tage en diskussion i åbenhed, siger Flemming Vinther. Rapporten konkluderer, at forsvaret sløser milliarder væk. Det største pengespild finder ifølge rapporten sted i Forsvarets Materieltjeneste. McKinsey har beregnet, at alene ved at blive bedre til at købe ind og vedligeholde sit materiel kan der spares én milliard kroner om året. Lønniveauet er også blevet gransket. Fra 2005 til 2010 er lønnen steget med syv procent i faste priser, når der korrigeres for sammensætningen af medarbejderne, og det er mere end i staten som helhed. Særligt de militært ansatte har fået mere i lønposen. Derfor foreslås det, at ansætte flere civile og afskaffe og stramme op på udbetaling af tillæg og andre ydelser. Flemming Vinther afviser, at forsvaret har sløret med pengene. - Vi har et forsvar, der gennem årene har leveret mere og mere for de samme penge. Hvis man kigger de sidste 5-10 år tilbage, så har man jo formået at sende flere soldater i skarpere og skarpere missioner under mere og mere ekstreme vilkår for det samme budget, siger han. Han afviser også rapportens forslag om at droppe løn til officerer under uddannelse. De skal i stedet på SU, mener McKinsey. - Hvis det sker, så stopper al intern rekruttering. Det betyder, at vi får officer-befalingsmænd igennem, der ikke har den erfaring, som rigtig mange har i dag, siger Flemming Vinther. Samtlige faglige organisationer har uden held forsøgt at få fat i rapporten. - Jeg har søgt aktindsigt bare for at se kommissoriet. Vi har fået at vide, at det er interne papirer ministerierne imellem, og det er der ikke aktindsigt i, siger Flemming Vinther, der flere gange har kontaktet forsvarsminister Nick Hækkerup (S) for at få analysen. Han er bekymret for de kommende politiske forhandlinger. - Vi ved godt, at der skal afleveres 2,7 milliarder. Vi vil bare gerne kvalificere debatten, ellers risikerer man at stå med et forsvar, der ikke kan løfte opgaven.

Mest læste i dag

Det er en hån mod forsvarets ansatte, at de ikke må se en rapport, der skal danne grundlag for milliard-besparelser i forsvaret.

Det mener Flemming Vinther, der er formand for Hærens Konstabel og Korporalforening.

- Det er ikke rimeligt over for forsvarets ansatte, at deres fremtid skal afgøres af rapporter, som kun kommer til offentlighedens kendskab via pressens arbejde, siger han til Newspaq.

Berlingske har i dag fået fat i konklusionerne fra en omfattende analyse, som konsulentfirmaet McKinsey har lavet af det danske forsvar.

Analysen skal bruges som grundlag for de politiske forhandlinger, der i løbet af de kommende måneder skal resultere i en beskæring af forsvarsudgifterne med 2,7 milliarder kroner fra 2015.

- Det frustrerer os meget, at vi ikke må se rapporten. For hvis den kom ud til offentligheden, kunne man få en diskussion på et mere oplyst grundlag.

- Man må gå ud fra, at det, man er kommet frem til i denne rapport, kan man stå på mål for. Så lad os da tage en diskussion i åbenhed, siger Flemming Vinther.

Rapporten konkluderer, at forsvaret sløser milliarder væk.

Det største pengespild finder ifølge rapporten sted i Forsvarets Materieltjeneste. McKinsey har beregnet, at alene ved at blive bedre til at købe ind og vedligeholde sit materiel kan der spares én milliard kroner om året.

Lønniveauet er også blevet gransket. Fra 2005 til 2010 er lønnen steget med syv procent i faste priser, når der korrigeres for sammensætningen af medarbejderne, og det er mere end i staten som helhed.

Særligt de militært ansatte har fået mere i lønposen. Derfor foreslås det, at ansætte flere civile og afskaffe og stramme op på udbetaling af tillæg og andre ydelser.

Flemming Vinther afviser, at forsvaret har sløret med pengene.

- Vi har et forsvar, der gennem årene har leveret mere og mere for de samme penge. Hvis man kigger de sidste 5-10 år tilbage, så har man jo formået at sende flere soldater i skarpere og skarpere missioner under mere og mere ekstreme vilkår for det samme budget, siger han.

Han afviser også rapportens forslag om at droppe løn til officerer under uddannelse. De skal i stedet på SU, mener McKinsey.

- Hvis det sker, så stopper al intern rekruttering. Det betyder, at vi får officer-befalingsmænd igennem, der ikke har den erfaring, som rigtig mange har i dag, siger Flemming Vinther.

Samtlige faglige organisationer har uden held forsøgt at få fat i rapporten.

- Jeg har søgt aktindsigt bare for at se kommissoriet. Vi har fået at vide, at det er interne papirer ministerierne imellem, og det er der ikke aktindsigt i, siger Flemming Vinther, der flere gange har kontaktet forsvarsminister Nick Hækkerup (S) for at få analysen.

Han er bekymret for de kommende politiske forhandlinger.

- Vi ved godt, at der skal afleveres 2,7 milliarder. Vi vil bare gerne kvalificere debatten, ellers risikerer man at stå med et forsvar, der ikke kan løfte opgaven.