Stjålet million-maleri fundet efter 25 år

Et Matisse-maleri, der blev stjålet for 25 år siden fra Moderna Museet i Stockholm, er blevet fundet i Storbritannien, hvor en kunsthandler havde håbet på at kunne sælge det på vegne af en ældre polsk klient.

Henri Matisses "Le Jardin", et oliemaleri på lærred fra 1920, som nu er vurderet til omkring en million dollar (cirka 5,7 millioner kroner), blev fundet, da kunsthandleren Charles Roberts gennemsøgte en verdensomspændende database med stjålet kunst efter henvendelsen fra klienten.

Holdet på Art Loss Register kunne hurtigt identificere maleriet som det stjålne fra det svenske museum 11. maj 1987, da en indbrudstyv brækkede ind med en forhammer og stak af med kunstværket i de tidlige morgentimer.

Der blev gjort adskillige forsøg på at få udbetalt en dusør for maleriet eller på at sælge det tilbage for en enorm sum, men museet afviste, og sporet blev koldt indtil i sidste måned.

Efter få dages sammenligning af Matisse-maleriet med det stjålne maleri i databasen har en ekspert sikret det og opbevarer det nu i sit pengeskab, hvor det nu venter på at blive udleveret til det svenske museum.

Roberts, der driver Charles Fine Art i Essex øst for London, siger, at han er blevet bedt om at sælge maleriet for en ældre mand i Polen, som har ejet det siden 1990'erne og nu ville skaffe penge til sine børnebørn.

Ud fra den betragtning, at handleren ikke vidste, hvem der tidligere havde ejet maleriet, lod Roberts det undersøge i kunstdatabasen for tyvekoster for at undersøge det.

- Jeg havde ikke ventet at opdage, at det var stjålet. Det var et chok at finde ud af det. Men der var heller ikke tvivl om, at det skal leveres tilbage, hvor det kom fra, siger Roberts.

Den polske mand havde ifølge Roberts købt maleriet i god tro. Og da han fortalte ejeren, at det var stjålet og ikke kunne sælges, var han forvirret, men konstaterede, at så måtte det være ægte.

/ritzau/AFP

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


LeoVegas
Danmarks Mobilcasino.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.


På Samlino.dk kan du beregne og sammenligne lån til bil på tværs af 15+ selskaber. Prøv i dag på www.samlino.dk/laan/billaan
 

 

 

Dagens Gossip