Stjålne nazi-papirer: Spænding var drivkraft

Det var i forbindelse med indsamling af materiale til en bog, at de to tiltalte i tyverisagen fra Rigsarkivet endte med at liste en større mængde dokumenter ud fra arkivet via en udhulet blok.

Det forklarede de tiltalte, 53-årige KDV og 47-årige HI, fredag i Københavns Byret. Tidligere på dagen havde begge tiltalte erklæret sig delvist skyldige i anklagerne om tyveri fra Rigsarkivet.

De to mænd forklarer, at de sammen med forfatteren Henrik List ville skrive en stor bog om blandt andre Kaj Buchardt, der kæmpede for tyskerne under Anden Verdenskrig.

De to tiltalte havde skaffet sig adgang til Rigsarkivets arkivalier under dække af at skulle indsamle materiale til bogen.

Spørgsmål: Men hvorfor begyndte I at stjæle dokumenterne?

- Det var dødhamrende vanskeligt at skulle søge på den her måde. Vi gik nok for langt ved at tage de her dokumenter. Og samtidig var det nok også lidt for spændende, fortæller 47-årige HI.

- Det var ikke med salg for øje, tilføjer KDV.

KDV erkender dog, at han har videresolgt en del af materialet via internetsiden QXL. Han fortæller desuden, at han har solgt en soldaterbog, en såkaldt Soldbuch, til en samler for omkring 17.000 kroner.

Det stjålne materiale blev opbevaret i KDV's kælder. Og han understreger, at alle de stjålne dokumenter stod hos ham.

En teori om motivet til tyverierne går på, at de tiltalte stjal dokumenter om Kaj Buchardt for at dække over, at han begik faneflugt under krigen. Men det afviser KDV.

- Vi har ikke fjernet dokumenter om Kaj Buchardt. Vi kunne slet ikke finde sagen om ham, siger han.

Den 53-årige erkendte i øvrigt, at han i 2008 stjal materiale, som Ordenskapitlet på Amalienborg havde sendt til sikkerhedsmakulering i et firma, hvor den 53-årige var ansat.

Han fortæller dog, at han stjal fem mapper og ikke omkring 70 kilo materiale, som anklageskriftet oplyser.

/ritzau/

 

 

Dagens Gossip